Cercetătorii au descoperit că în timp ce apa hidreatează destul de rapid și bine organismul, băuturile cu puțin zahăr, grăsimi sau proteine fac o treabă și mai bună de a ne menține hidratat mai mult timp. Motivul are legătură cu modul în care organismele noastre răspund la băuturi, potrivit lui Ronald Maughan, profesor la Școala de Medicină din St. Andrews și autorul studiului. Un factor este volumul unei băuturi date: cu cât beți mai mult, cu atât mai rapid devine absorbit lichidul în fluxul sanguin și vă poate hidrata.
Laptele, cel mai eficient din punct de vedere al hidratării
De asemenea, s-a constatat că laptele este chiar mai hidratant decât apa obișnuită, deoarece conține lactoză, zahăr, unele proteine și unele grăsimi, toate acestea ajută la încetinirea golirii lichidului din stomac și la menținerea hidratării pe o perioadă mai lungă de timp. Experţii spun că laptele ar trebui să nu lipsească din dieta zilnică a copiilor deoarece aceast aliment este mult mai eficient în caz de deshidratare, spre deosebire de apă sau băuturile energizante pentru sportivi. Laptele are și sodiu, care acționează ca un burete și ține apa în organism.
Același lucru se poate spune și pentru soluțiile de rehidratare orală care sunt utilizate pentru tratarea diareei. Acestea conțin cantități mici de zahăr, precum și sodiu și potasiu, care pot contribui, de asemenea, la promovarea retenției de apă în organism. "Acest studiu ne spune o mare parte din ceea ce știam deja: electroliții - ca sodiul și potasiul - contribuie la o mai bună hidratare, în timp ce caloriile din băuturi duc la o golire gastrică mai lentă și, prin urmare, la o eliberare mai lentă a urinării", a declarat Melissa Majumdar, dietetician, instructor personal și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, care nu a fost implicată în studiu.
Experții mai spun că trebuie să fim atenți la zahar. Băuturile cu zaharuri mai concentrate, cum ar fi sucurile de fructe nu sunt neapărat la fel de hidratante. După ce aceste băuturi intră în intestinul subțire, concentrația lor mare de zaharuri se diluează în timpul unui proces fiziologic numit osmoză. Acest proces, de fapt, „trage” apa din corp în intestinul subțire pentru a dilua zaharurile pe care le conțin aceste băuturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- De ce militarii și oamenii cu handicap nu au primit „pensia” înainte de Paște 2024. Unde s-a produs confuzia
- Motivul pentru care o tânără a refuzat să mai plătească la casele self-pay din supermarket / video
- Adio, mașini în București? Ce spune Nicușor Dan
- BANCUL ZILEI: Rețeta ciorbei de burtă
- Ieșirea din scenă a lui Klaus Iohannis: pas cu pas, spre scenariul lansat în DCNews în decembrie 2023
- Riscurile la care ne expunem când facem cumpărături de pe Shein și Temu
- Cum să treci corect pe „sub masă” - Sfântul Epitaf, în Vinerea Mare. Preotul Nicolae Crângașu: Așa se face
- Copiii din București merg degeaba în Herăstrău. Nicușor Dan: Când se va rezolva problema cu locurile de joacă
- Lui Mihai Mărgineanu nu i-a venit să creadă ce a văzut în Vama Veche / foto în articol
- Scandal la "spitalul reziștilor", Colțea. Nu au bani de medicamente, dar aduc firme peisagistice. Chirieac: E vorba despre reforma profundă a sistemului de sănătate din România