Cea mai delicioasă rețetă veche, „Prăjitura Albinița”. Un desert savuros cu cremă de griș și foi cu miere de albine
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
„Prăjitura Albinița” este o rețetă veche foarte delicioasă ce poate fi pregătită în doar 60 de minute. Aceasta are un gust dulce-acrișor și o aromă de vanilie. După umplerea desertului va trebui să așteptați 48 de ore pentru a fi servită deoarece are nevoie de timp pentru frăgezire.

Pregătirea prăjiturii se va realiza în două etape. Mai întâi de toate se vor prepara foile, apoi se va găti crema de griș.

Ingredientele necesare pentru rețeta veche de „Prăjitură Albinița”

Prăjitura Albinița mai este cunoscută și sub numele de Dulcineea, Albinuța sau Prăjitura Mimoza. Aceasta este foarte delicioasă și este îmbrăcată într-o glazură de ciocolată. Ingredientele necesare pentru foile cu miere de albine sunt două ouă, 900 grame de făină, 250 grame de zahăr tos, 200 grame de miere, 120 grame unt de minimum 80 la sută grăsime, 50 mililitri de lapte rece, un plic de zahăr vanilat, o lingură de bicarbonat de sodiu și coaja rasă de la o portocală sau o lămâie. 

Pentru desert veți avea nevoie de o tavă de 33 x 42 centimetri. Crema de griș va fi făcută din 250 grame de zahăr, 300 grame de unt moale la fel de gras ca cel pentru foi, 120 grame de griș, 2 plicuri de zahăr vanilat, 500 mililitri lapte și un borcan de gem de caise, zmeură sau măceșe. Timpul de pregătire este de 60 de minute. Foile necesare pentru prăjitură se pot prepara și cu 10 zile înainte. Acestea se vor lăsa la rece, apoi vor putea fi umplute cu o zi înainte de a fi servite. De asemenea, desertul va putea fi mâncat după aproximativ 48 de ore după ce a fost umplut deoarece are nevoie de puțin de frăgezire.

Cum se prepară „Prăjitura Albinița”

 

Veți avea nevoie de o cratiță în care veți topi mierea de albine, untul și zahărul. Ulterior, compoziția obținută se va lăsa la răcorit, apoi se va mixa împreună cu vanilia, ouăle și coaja rasă de portocală. Făina și bicarbonatul se vor adăuga treptat pentru a nu se forma cocoloașe. Pentru a deveni mai moale, peste aluat se vor turna câteva linguri de lapte rece, apoi se va lăsa timp de 10 minute la frigider. După ce îl veți scoate de la rece, se va lăsa pentru 15 minute să ajungă la temperatura camerei. Va fi împărțit în patru foi egale ce vor fi puse într-o tavă tapetată în prealabil cu hârtie de copt. Înainte de a fi introduse în cuptor se vor înțepa din loc în loc cu o furculiță. Aluatul se va lăsa timp de 7 minute la 200 grade. Când va fi gata veți observa că marginile acestuia vor deveni aurii și va crește puțin în înălțime. 

Crema de griș este foarte rapidă de făcut. Într-o oală, se va pune lapte la fiert împreună cu puțină sare, zahărul tos și vanilia. Când observați că începe să fiarbă se va turna treptat grișul și se amestecă pentru a nu se forma cocoloașe. Crema se va fierbe în jur de 4 minute, la foc mic. La final, se va lăsa să se răcească, apoi când ajunge la temperatura camerei se va mixa împreună cu untul. Acesta trebuie să fie scos de la frigider cu 3-4 ore înainte. Ulterior, se va împărți în două jumătăți. Una dintre ele se va amesteca cu un borcan cu dulceață de zmeură sau caise. Pe prima foaie se va întinde crema de griș, apoi se va adăuga a doua foaie și se va unge cu un strat de gem. Se va pune și a treia foaie cu miere de albine ce va fi unsă cu creme de griș, apoi se va adăuga și ultima foaie. Decorul se poate realiza cu zahăr pudră sau o glazură din ciocolată. 

Rețeta veche de „Prăjitură Albinița” este extrem de delicioasă și rapidă. Un alt desert ce trebuie încercat este și tarta cu mere, ce va fi îndrăgită de toată familia, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel