Data publicării:
Cea mai călduroasă lună aprilie înregistrată vreodată. 11 luni consecutive de temperaturi globale fără precedent
A fost înregistrată cea mai călduroasă lună aprilie.
Căldura extraordinară la nivel global își continuă seria. Luna trecută, lumea a avut parte de cea mai călduroasă lună aprilie înregistrată vreodată, potrivit noilor date furnizate de Copernicus, serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene.
Aceasta marchează 11 luni consecutive de temperaturi globale fără precedent. Având în vedere aceste noi date, unii oameni de știință avertizează că există mari șanse ca anul 2024 să depășească anul 2023 ca fiind cel mai călduros an înregistrat vreodată.
Luna trecută a fost cu 1,58 de grade Celsius mai caldă decât media lunii aprilie din epoca de dinaintea industrializării și cu 0,67 de grade peste media lunii aprilie dintre 1991 și 2020, a constatat Copernicus.
Impactul a fost puternic. Zone din Asia s-au confruntat cu o căldură mortală: școlile au fost închise pentru milioane de copii din Bangladesh, câmpurile de orez s-au ofilit în Vietnam, iar oamenii din India au luptat cu temperaturi de 43 grade Celsius pentru a vota la alegerile recente.
Record al temperaturii oceanice
Temperatura oceanică globală din aprilie a atins, de asemenea, valori record pentru a 13-a lună consecutivă. Temperaturile de la suprafața oceanelor au atins 21,04 grade, cea mai mare temperatură înregistrată pentru orice lună aprilie și cu doar o fracțiune sub recordul global stabilit în martie, potrivit datelor Copernicus.
Impactul asupra sistemelor marine este devastator. În primăvara acestui an a avut loc un fenomen de albire în masă a coralilor, despre care oamenii de știință au spus la momentul respectiv că ar putea fi cel mai grav înregistrat vreodată.
Căldura globală fără precedent este determinată de tendința pe termen lung a încălzirii globale - cauzată în principal de arderea combustibililor fosili de către oameni - stimulată de El Niño, un model climatic natural care tinde să aibă un impact de încălzire.
El Niño se diminuează în prezent, dar nu este surprinzător faptul că în lume se înregistrează în continuare o căldură fără precedent, a declarat Zeke Hausfather, responsabil cu cercetarea climatică la Stripe și cercetător științific la Berkeley Earth.
Anul care urmează după ce El Niño atinge vârful este, de obicei, cel mai cald. Și în timp ce recordurile de căldură continuă să fie stabilite lună de lună, marjele la care acestea sunt depășite sunt mai mici decât în 2023.
Căldura actuală „este mult mai așteptată decât spulberarea recordurilor cu 0,3 grade până la 0,5 grade pe care am văzut-o în a doua jumătate a anului 2023”, a declarat Hausfather pentru CNN.
Hausfather estimează o șansă de 66% ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată și o șansă de 99% să fie al doilea cel mai cald. Cea mai bună estimare actuală este că va fi cu puțin peste 1,5 grade peste nivelurile preindustriale, a spus el.
Limitarea încălzirii globale
La COP28 s-a convenit să se limiteze încălzirea globală la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale. Deși acest lucru se referă la încălzirea pe termen lung, pe parcursul a zeci de ani, mai degrabă decât la o singură lună sau un singur an, oamenii de știință au declarat că aceste depășiri temporare reprezintă un semnal clar și alarmant al accelerării schimbărilor climatice.
Ceea ce se va întâmpla în următoarele câteva luni îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă dacă temperaturile neașteptat de ridicate din 2023 au fost un fenomen temporar „sau un semn a ceva nou care ar putea conduce la o încălzire mai rapidă decât se anticipase anterior”, a declarat Hausfather.
„Dacă temperaturile globale vor scădea din teritoriul recordurilor după următoarele două luni, va fi un semn reconfortant că clima se comportă un pic mai previzibil”, a adăugat el.
Dar, chiar dacă acest lucru se întâmplă, lumea este încă pe cale să se încălzească cu aproape 3 grade, ceea ce ar aduce consecințe catastrofale, a avertizat Hausfather.
În timp ce ciclurile climatice naturale, precum El Niño, apar și dispar, „concentrațiile tot mai mari de gaze cu efect de seră vor continua să împingă temperatura globală spre noi recorduri”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Copernicus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News