Cea mai caldă zi de ianuarie din istorie. Elena Mateescu a spus dacă mai sunt șanse să avem zăpadă în sudul țării în acest an
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Elena Mateescu, directorul general al ANM, a spus cum va fi vremea în perioada următoare.

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a fost invitată la Antena 3 CNN, la emisiunea Decisiv, moderată de Cătălina Porumbel, unde a explicat care este situația atmosferică în România și care sunt previziunile meteorologice pentru perioada următoare:

„La Turnu Măgurele, astăzi, am înregistrat 22,4 grade Celsius, recordul absolut al lunii ianuarie, față de 7 ianuarie 2001 când, la Oravița, am înregistrat 21,2 grade Celsius. De altfel, la foarte multe stații meteorologice din sud, sud-est și est al țării, ziua de astăzi se va consemna ca un record al celei mai călduroase zile de 18 ianuarie de când se fac măsurători, pentru că valorile mai mari de 20 de grade depășesc recordurile anterioare. Și mâine se vor atinge 19-20 de grade și vor reprezenta recorduri ale unei zile de 19 ianuarie.

De asemenea, în dimineața zilei de 18 ianuarie 2023, la 116 stații meteorologice am înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru această zi de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră“, a spus Elena Mateescu.

Jurnalista Cătălina Porumbel a întrebat-o pe Elena Mateescu dacă existe șanse să vedem zăpadă în următoarea perioadă:

„Cel puțin până la finalul lunii ianuarie, până când vom avea temperaturi cu 15 grade mai mari decât normalul acestei perioade, există o probabilitate redusă ca în zonele joase de relief, în sud, să avem un strat consistent de zăpadă“, a mai spus Elena Mateescu

Diferențe mari între zonele țării

În timp ce în sudul țării au fost înregistrate peste 20 de grade Celsius, la munte a fost viscol. Directorul ANM a explicat acest fenomen:

„Există un contrast termic semnificativ și tocmai acest contrast determină intensificările de vânt foarte mari înregistrate în ultimele 24 de ore, acolo unde a existat o avertizare meteorologică de cod roșu pentru valori ale vitezei vântului de peste 120-140 km/h și care s-au și consemnat. În continuare vor fi valori de peste 100-110 km/h la altitudini mai mari de 1.800 de metri în Carpații Meridionali.

În restul zonelor din Meridionali, la altitudini mai mari de 1.500 de metri, vor fi, de asemenea, viteze ale vântului de 80-90 km/h, unde va fi viscol, pentru că stratul de zăpadă este unul consistent. În plus vor fi consemnate și precipitații mixte.

Avem un ianuarie cu un debut cu fenomene meteorologice extreme specifice sezonului de iarnă în zona montană și temperaturi foarte ridicate în zonele mai joase, care nu fac decât să determine un avans fenologic semnificativ pentru agricultură“, a conchis, la Antena 3 CNN, Elena mateescu, directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel