Data publicării:

Ce voia să facă Evgheni Prigojin înainte de moarte, în Republica Moldova. Maia Sandu, dezvăluiri

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Ce voia să facă Evgheni Prigojin înainte de moarte, în Republica Moldova. Maia Sandu, dezvăluiri / Foto: Captură video Youtube DW
Ce voia să facă Evgheni Prigojin înainte de moarte, în Republica Moldova. Maia Sandu, dezvăluiri / Foto: Captură video Youtube DW

Maia Sandu a dezvăluit ce voia să facă Evgheni Prigojin, șeful Wagner, înainte de moarte, în Republica Moldova.

Președintele Republicii Moldova a susținut că paramilitarii ruși Wagner s-au aflat în spatele unei tentative de lovitură de stat zădărnicite, care a avut ca scop detronarea ei din funcția de șef al statului, ca parte a unei campanii de destabilizare a țării.

Într-un interviu pentru Financial Times, Maia Sandu a spus că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a plănuit lovitura de stat la începutul acestui an și a avertizat că Moscova folosește diverse metode, inclusiv "cărăuși de bani" și carduri bancare emise în Dubai, pentru a introduce bani în Republica Moldova pentru a mitui alegătorii înaintea unui șir de alegeri.

"Informațiile pe care le avem este că a fost un plan pregătit de echipa Prigojin", a spus Sandu, adăugând că mercenarii au vrut să încurajeze protestele antiguvernamentale să devină "violente". "Situația este cu adevărat dramatică și trebuie să ne protejăm", a mai spus ea.

Oficialii europeni și americani au avertizat în februarie că Rusia intenționează să răstoarne guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, iar Moldova a declarat în martie că a arestat un membru Wagner și l-a acuzat că a provocat tulburări. Prigojin a fost ucis într-un accident de avion în august, la două luni după ce a condus o revoltă eșuată în Rusia.

Presiunile Rusiei asupra Moldovei

Rusia a încercat să facă presiuni asupra Moldovei, o fostă republică sovietică cu legături strânse cu Moscova, de când a început președinția Maiei Sandu în 2020, în timp ce Kremlinul era deranjat de opiniile ei pro-occidentale și de dorința de a intra în UE.

Moldova a devenit o țară candidată oficială la UE anul trecut, iar statele membre ale blocului urmează să decidă dacă vor începe discuțiile oficiale de aderare până la sfârșitul acestui an.

Interferența Rusiei a inclus utilizarea rolului său anterior de unic furnizor de gaz al țării ca pârghie politică, atacuri hibride, inclusiv utilizarea instrumentelor cibernetice și amenințări care implică regiunea separatistă pro-rusă a Transnistriei.

"Rusia va crește presiunea asupra Moldovei. Au încercat energia și au eșuat. Au încercat să răstoarne guvernul și au eșuat. Și acum încearcă să interfereze masiv în alegerile noastre, folosind mulți bani", a spus Maia Sandu.

Maia Sandu: Nu putem juca șah cu rușii dacă poartă mănuși de box

UE a impus în mai sancțiuni oligarhului pro-rus Ilan Șor pentru "destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova". Moldova a interzis partidul său politic o lună mai târziu.

Sandu a cerut săptămâna aceasta UE să impună sancțiuni companiilor legate de Șor pe care guvernul spune că le folosește pentru a continua să canalizeze bani în țară.

"Nu putem juca șah cu rușii dacă poartă mănuși de box", a spus Sandu, justificând măsurile.

Moldova va organiza alegeri locale luna viitoare, partidul de guvernământ al lui Sandu fiind sub presiune în unele zone, inclusiv în capitala Chișinău. Sandu a spus că are dovezi că Rusia vizează în mod special alegerile locale pentru a câștiga un impuls politic înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor și de sondajele parlamentare din 2025.

Serviciile de informații din Republica Moldova au detectat cel puțin 20 de milioane de euro cu finanțare rusă care intră în țară în scopuri politice, iar cifra reală este probabil mai mare, a spus Sandu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel