Data actualizării:
Data publicării:

Ce văd animalele în visele lor?

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ce văd animalele în visele lor? / Foto: Pixabay, de JocLou
Ce văd animalele în visele lor? / Foto: Pixabay, de JocLou

Află în articol ce văd animalele în visele lor.

"Se observă că aproape toate celelalte animale, fie că sunt apă, aer sau pământ, cad în mod evident într-o stare de somn", a scris Aristotel în tratatul său Despre somn și veghe. Dar "celelalte animale" visează? Și dacă da, atunci ce visează?

Filosoful grec avea și el propria sa părere despre această chestiune. În Istoria animalelor, el a scris: „Visele sunt văzute nu numai de oameni, ci și de cai, câini, tauri și, pe lângă ei, oi, capre și întreg genul de patrupede vivipare. Acest lucru este dovedit de faptul că câinii latră țn timpul somnului", scrie BBC.

VEZI ȘI: M-am trezit în miezul nopții: 5 trucuri care te vor ajuta să adormi rapid din nou

Poate că metodele sale de cercetare sunt lipsite de profunzime, dar este probabil ca Aristotel să nu fie prea departe de adevăr. Desigur, nu putem întreba animalele dacă visează, dar cel puțin putem afirma că avem dovezi că acest lucru este foarte posibil. Există două metode folosite de oamenii de știință pentru a rezolva această sarcină aparent imposibilă. Prima metodă este de a observa comportamentul fizic al animalelor în diferitele faze ale ciclului somn-veghe. Al doilea este să aflăm dacă creierul lor funcționează în starea de vis într-un mod similar cu modul în care creierul nostru funcționează în această stare.

Ce au descoperit savanții despre visele animalelor

Povestea modului în care au fost dezvoltate metode pentru a cerceta mințile animalelor adormite datează din anii 1960. În acel moment, materiale împrăștiate au început să apară în jurnale medicale care descriu oameni care efectuează diverse mișcări în somn. Acest lucru a fost curios, deoarece în timpul așa-numitei faze a somnului REM, mușchii noștri, de regulă, sunt paralizați. 

Cercetătorii și-au dat seama că punerea animalelor într-o stare similară i-ar ajuta să afle dacă visează și ce anume. În 1965, oamenii de știință francezi Jouvet și Delorme au descoperit că îndepărtarea unei părți a trunchiului cerebral, numită pons, de la o pisică previne imobilizarea mușchilor în timpul fazei REM. Cercetătorii au numit această condiție "REM fără atonie" sau REM-A. În loc să stea nemișcate în somn, pisicile rătăceau și s-au comportat agresiv.

VEZI ȘI: Cum să ne amintim un vis când ne trezim. De ce este atât de dificil?

Acest lucru a indicat că un animal visează la acțiuni pe care le-ar face în mod normal în timp ce este treaz. Cercetările de atunci au dezvăluit modele similare de comportament. Potrivit medicului veterinar neurolog Adrian Morrison, care a scris o recenzie a studiului francez menționat mai sus, pisicile aflate în starea REM-A își mișcă capul ca răspuns la un agent patogen. Unele pisici prezintă un comportament identic cu cel al unui prădător care atacă prada, de parcă ar fi vânat șoareci în vis. Activitate similară în starea de somn a fost observată și la câini.

Cu toate acestea, observarea mișcărilor celor care dorm nu este singura modalitate de a analiza visele lor. Astăzi, cercetătorii pot studia procesele electrice și chimice care au loc în celulele creierului animal fără a le afecta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel