Ce vaccinuri sunt compensate de la 1 decembrie. "Virusul nu respectă nici vârsta, nici statutul social"
Ce trebuie să știm despre vaccinul împotriva virusului sincițial respirator? Va fi și în varianta compensată?
Vaccinurile vor fi compensate în proporție de 50-100%, potrivit documentului aprobat de Guvern. Astfel, din luna septembrie vor putea fi decontate vaccinurile gripale pentru categoriile la risc, iar de la 1 decembrie vor fi compensate şi alte tipuri de vaccinuri.
”Este o modificare a hotărârii de Guvern 720 din 2008 și se introduce o nouă listă cu DCI-uri (denumiri comune internaționale corespunzătoare), sublista E se numește, corespunzătoare vaccinurilor pentru decontare.
Regimul de decontare va fi între 50 și 100%. Iar această hotărâre va intra în vigoare imediat, pentru că din luna septembrie vor putea fi decontate pentru categoriile la risc, compensate vaccinurile gripale, iar de la 1 decembrie vor fi decontate celelalte vaccinuri, și aș vrea să le enumăr: pneumococic, meningococic, HPV, DTP, acelular pentru adulți, vaccinuri hepatic tip B, vaccinul Rubeola Rujeola Oreion, respectiv vaccinul varicelic, care vor fi compensate în proporție variabilă, în funcție de categoria care este recomandată de către Comitetul Național de Vaccinologie" a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
"Să sperăm că toate lucrurile merg spre bine, pentru că asta este dorința autorităților - ca disponibilitatea lor să fie începând cu 1 decembrie. Trebuie să accesăm aceste vaccinuri cât mai repede cu putință. Luna decembrie va aduce această deschidere către populație. Bineînțeles, rămâne la latitudinea noastră cum procesăm aceste informații. Practic, punem în balanță riscurile și beneficiile, pentru că la capătul acestora sunt pacienții iar datoria noastră este să-i ținem în viață cât mai mult. Populația de peste 65 de ani nu este populație vârstnică. Eu îi consider tineri, pentru că sunt oameni în puterea vârstei care pot dărui foarte mult atât pentru familii cât și pentru societate iar faptul că îi ținem activi alături de cei pe care îi iubesc contează foarte mult. Eu, ca medic pneumolog și pediatru, consider că semnalele vor fi foarte bune.
Vaccinul împotriva virusului sincițial respirator este o protecție atât pentru cei mici cât și pentru cei mari. Se știe că extremele de vârstă rămân cele mai afectate, dar virusul nu respectă nici vârsta și nici statutul social. Putem să ne îmbolnăvim la orice vârstă, dar în final rămâne responsabilitatea pe care o avem și puterea noastră de a înțelege că atâta timp cât avem o șansă, trebuie să o folosim" a explicat dr. Roxana Nemeș la DC News TV.
Mai multe informații, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News