Macron va fi primit în audiență privată de papa Francisc la Vatican. Întâlnire și cu omologul italian, Sergio Mattarella
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Ce va discuta Macron cu papa Francisc pe 24 octombrie la Vatican - Foto Agerpres
Ce va discuta Macron cu papa Francisc pe 24 octombrie la Vatican - Foto Agerpres
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, se va întâlni cu papa Francisc pe 24 octombrie la Roma, unde urmează să participe şi la un forum internaţional pentru pace, a anunţat marţi Palatul Elysée, confirmând informaţii din surse diplomatice şi din comunitatea Sant'Egidio, notează AFP. 

Şeful statului francez va fi primit în audienţă privată de suveranul pontif la Vatican, a doua zi după participarea sa la summitul interreligios organizat de această comunitate catolică italiană cunoscută a fi unul dintre canalele 'diplomaţiei din umbră' a Sfântului Scaun.

A 3-a vizită a președintelui francez la papa Francisc. Întâlnire și cu omologul italian, Sergio Mattarella

Va fi a treia vizită a preşedintelui Franţei la papa Francisc, după cele din 26 noiembrie 2021 şi 26 iunie 2018, a precizat Palatul Elysée.

Emmanuel Macron se va întâlni şi cu omologul său italian, Sergio Mattarella, în cadrul unei cine private, în contextul formării noului guvern condus de Giorgia Meloni, şefa partidului postfascist Fratelli d'Italia care a câştigat alegerile legislative din 25 septembrie, potrivit unor surse concordante.

Comunitatea laică din Sant'Egidio a confirmat marţi prezenţa preşedintelui francez la deschiderea întâlnirii sale internaţionale anuale în prezenţa unor responsabili politici şi religioşi din lumea întreagă. Această întâlnire, intitulată 'Strigătul pentru pace' şi care va aborda în special războiul din Ucraina, se va încheia cu o adunare pe 25 octombrie la Colosseum la care va participa papa Francisc, a precizat Sant'Egidio.

'micul ONU din Trastevere'

Supranumită 'micul ONU din Trastevere' (de la numele cartierului din Roma unde îşi are sediul), Sant'Egidio, fondată în 1968 de studenţi catolici în jurul lui Andrea Riccardi, a devenit de-a lungul anilor un expert în negocieri de pace şi mediere internaţională.

'Pacea şi urgenţa construirii acesteia, precum şi criza de mediu şi umanitară, cu mii de refugiaţi constrânşi să-şi părăsească pământurile, vor fi temele abordate' în cursul celei de-a 36-a ediţii a întâlnirii, a subliniat Sant'Egidio într-un comunicat.

'Ştim, din experienţa zilnică a muncii comunităţii noastre în numeroase regiuni ale lumii, că dorinţa de pace există, este puternică între popoare, dar adesea nu este ascultată', a declarat marţi preşedintele său, Marco Impagliazzo, într-o conferinţă de presă la Roma, notează Agerpres.

Citește și - Franţa, în criză de carburanți. A folosit de urgență rezervele strategice pentru a evita oprirea fabricilor de zahăr

Franţa a eliberat o parte din rezervele strategice de carburanţi pentru producătorii de zahăr, după ce aceştia din urmă au avertizat că lipsa de motorină afectează recoltatul sfeclei de zahăr, ceea ce ar putea duce la oprirea fabricilor de zahăr, a anunţat luni Asociaţia producătorilor de zahăr din Franţa (SNFS), scrie Reuters. 

O serie de greve pentru salarii mai mari la rafinăriile TotalEnergies şi ExxonMobil au perturbat rafinarea petrolului şi distribuţia carburanţilor, astfel că o treime din benzinăriile din Franţa nu au suficienţi carburanţi. Guvernul de la Paris a anunţat săptămâna trecută că a recurs la rezervele strategice de carburanţi pentru a reaproviziona benzinăriile care au probleme cu stocurile.

Grupul Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, a anunţat încă de luna trecută că a fost nevoit să reducă producţia la unele fabrici după ce grupul petrolier TotalEnergies a informat că nu va putea să furnizeze motorină.

Tereos nu a dorit să facă comentarii cu privire la eliberarea de carburanţi de la rezerva strategică.

La rândul său Cristal Union, al doilea cel mai mare producător de zahăr din Franţa, a informat că propriile sale stocuri de carburanţi i-au permis că menţină nivelul producţiei pe parcursul săptămânii trecute dar a adăugat că a recurs la rezervele strategice pe parcursul weekend-ului.

Fabricile de zahăr, care în mod normal în Franţa funcţionează începând din septembrie şi până în ianuarie sau începutul lunii februarie, se bazează pe faptul că fermierii au suficient carburant pentru a recolta sfecla de zahăr şi a o transporta la fabrică unde este procesată.

Decizia de a elibera carburant din rezervele strategice, la finele săptămânii trecute, a venit după o reuniune care a avut loc miercuri între ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau şi producătorii de zahăr. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel