Ce urmează după încercarea de asasinare a lui Trump. Ștefan Popescu, analist de politică externă: A dat dovadă de prezență de spirit. Publicul era electrizat
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Ștefan Popescu, analist de politică externă, a explicat în exclusivitate pentru DC News care pot fi urmările după tentativa de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump.

Ștefan Popescu a explicat în exclusivitate pentru DC News cum va fi percepută tentativa de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump la nivelul societății americane. Totodată, acesta a detaliat ce înseamnă pentru statul american acest incident, cât de mare este eșecul Secret Service și cum va influența campania electorală pentru Casa Albă.

Regimul armelor - libertatea și dilema americană

"În primul rând discutăm despre regimul armelor din Statele Unite ale Americii. Sunt în jur de 400 de milioane de arme de foc, la o populație de 330 de milioane de locuitori. Regimul acestora nu este suficient reglementat. Au fost mai multe tentative din partea administrațiilor democrate, administrația Obama și administrația Biden, de a face aceste reglementări. Întotdeauna s-au lovit de puternicul lobby al National Rifle Association. Este cea mai importantă organizație de lobby din Statele Unite ale Americii, care este înrădăcinată într-un anumit fond cultural al țării. Mai exact, acest fond pleacă din secolul al XIX-lea și este legat de cel de-al Doilea Amendament al Constituției Statelor Unite. El dă libertatea cetățenilor de a purta arme și de a constitui miliții pentru apărarea libertății statului lor din cadrul Federației Americane. Este un amendament foarte important, pentru că face parte din primele zece, Cele Zece Amendamente ale Legii Drepturilor, Bill of Rights, care a intrat în vigoare la 15 Decembrie 1791", a spus Ștefan Popescu, analist de politică externă.

Statele divizate ale Americii - societatea polarizată între democrați și republicani

"În al doilea rând acest eveniment survine și pe fondul polarizării extreme și chiar a accentelor de ură dintre cele două tabere, respectiv democrată și republicană. Nu întâmplător acest eveniment tragic, inacceptabil, a fost interpretat de unii lideri promițători ai partidului republican, cum este tânărul senator de Ohio, posibil candidat la funcția de vicepreședinte alături de Donald Trump, James David Vance, ca fiind un rezultat al urii. El a spus că dramatizarea din partea taberei democrate a faptului că Donald Trump se poate întoarce la Casa Albă, și a împiedicării sale cu orice preț, a dus la această situație de fragmentare în Statele Unite. Fără îndoială că aceasta va fi calea promovată de către echipa campaniei electorale a lui Donald Trump", a explicat Ștefan Popescu.

Eșecul înregistrat de Secret Service e unul răsunător

"Al treilea plan al analizei este falia de securitate. Eșecul înregistrat de Secret Service e unul răsunător, pentru că această structură însărcinată cu protecția, atât a demnitarilor, inclusiv a președintelui Statelor Unite ale Americii în funcție, dar și a foștilor președinți, nu a inspirat încredere. Fără a fi specialist, este inacceptabil ca o clădire aflată la câțiva zeci de metri, înaltă, de pe acoperișul căreia se putea trage asupra mitingului, sau a tribunei, să nu fie izolată, securizată de Secret Service. Fără îndoială că vor exista mai multe anchete. Este un eveniment cu impact foarte mare. Camera Reprezentanților a anunțat o anchetă parlamentară independentă", a adăugat Ștefan Popescu. 

Impactul asupra campaniei electorale din America - Dovadă de o remarcabilă prezență de spirit după ce a fost împușcat

"Ca o concluzie, pentru a discuta și despre impactul asupra campaniei electorale din America, am văzut o oficializare a susținerii candidaturii lui Donald Trump din partea unor nume sonore, nu numai din punct de vedere mediatic, dar și financiar. Mă gândesc în primul rând la Elon Musk. De altfel, fostul președinte american a dat dovadă de o remarcabilă prezență de spirit după ce a fost pus în siguranță. A făcut acel gest puternic, în favoarea susținătorilor săi, ridicând brațul sus și cu pumnul strâns. Am putut vedea apoi, pe rețelele sociale, imaginile cu publicul care era de-a dreptul electrizat.Trebuie să ne așteptăm și la o mai mare mobilizare a bazei electorale și a susținătorilor lui Donald Trump. De altfel, o să avem o primă imagine interesantă asupra Convenției Partidului Republican, care va începe de luni, și va dura până pe data de 15-18, și care va formaliza, practic, candidatura lui Donald Trump din partea republicanilor la președinția Statelor Unite ale Americii", a încheiat Ștefan Popescu, analist de politică externă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel