Ce urmează după discursul lui Putin din 9 mai. Curtifan: Nu cred că istoria se repetă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Manolescu Emilian
WhatsApp
Tudor Curtifan, redactorul șef al DefenseRomania, a oferit un interviu în exclusivitate pentru DCNews despre situația din Ucraina.

DCNews: Ce credeți că se va întâmpla la nivel mondial după parada de ieri din Rusia?

Tudor Curtifan: În mod cert, așa-zisa operațiune militară din Federația Ruse va continua. A fost un discurs al președintelui Vladimir Putin ancorat mai degrabă în retorica și narativul Războiului Rece decât în Europa anului 2022. Războiul va continua, mai multă lume s-a așteptat la o mobilizare generală sau parțială făcută de Federația Rusă, un anunț prin care Vladimir Putin ar fi putut declara război Ucrainei; nu s-a întâmplat. A fost un discurs care, în fond, a încercat să fie pentru publicul intern. În continuare, situația e foarte gravă în Ucraina și cred că Rusia va accelera ofensiva în Ucraina. Probabil, într-o următoare perioadă nu putem exclude nicio viitoare mobilizare generală sau parțială printr-o posibilă declarație de război împotriva Ucrainei.

DCNews: Credeți că se va termina curând războiul?

TC: Din păcate, nu. Ca războiul să se încheie, ar fi necesară în primul rând condiția primordială ca cele două tabere să negocieze, iar în acest moment, după primele runde de negociere, suntem departe chiar și de negocieri. E necesar un compromis iar la momentul actual, nu văd cum Ucraina ar putea face un compromis teritorial. Nici Federația Rusă nu a câștigat nimic notabil în primele 75 de zile de conflict pentru a putea negocia. Ne confruntăm cu cea mai mare criză umanitară de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încoace. Ea arată încă o dată pericolul pe care îl poate avea un regim dictatorial, precum cel de la Kremlin. E o confruntare între democrație, între lumea liberă și un sistem autoritar.

DCNews: Putem vorbi și despre o criză economică?

Putem vorbi, evident, și despre o criză uriașă economică la nivelul Ucrainei, Federației Ruse și chiar la nivelul Europei pentru că măsurile pe care le ia Europa în lanțul acesta de sancțiuni împotriva Rusiei au și un efect de bumerang, dar Federația Rusă trebuie oprită. E un război economic și din perspectiva faptului că Rusia încearcă să rupă Ucraina de nordul Mării Negre. A reușit să blocheze Ucraina în Azov, dacă va reuși, să sperăm că nu, să preia în viitor și controlul Odesei, ar fi și o catastrofă economică întrucât din acest port e alimentată întreaga țară.

DCNews: Care credeți că vor fi evoluțiile pe plan mondial și în Ucraina?

TC: Este foarte greu de anticipat care vor fi evoluțiile pe plan mondial. Cu siguranță, Federația Rusă nu va da înapoi și nici Occidentul nu-și va retrage sprijinul pe care îl acordă Ucrainei. Nu cred că acest conflict va fi înghețat prea curând, cum s-a întâmplat în Donbass după 2014.

DCNews: Putem vorbi doar de o extensie a Războiului Rece sau chiar un pas spre al Treilea Război Mondial?

TC: Eu nu cred că istoria se repetă, evenimente istorice pot semăna între ele, dar istoria nu se repetă. Cred că trăim într-adevăr un conflict care ne aminteste de Războiul Rece, dar cu diferențe foarte mari de nuanță. Federația Rusă nu are puterea pe care URSS-ul o avea în Războiul Rece. În momentul de față, Federația Rusă e un pitic față de Statele Unite sau China. În perioada Războiului Rece vorbeam de o lume bipolară, condusă de SUA și URSS. Rusia de azi stă să se prăbușească economic, dar tânjește după revenirea la sfere de influență și continuă practicile de amenințare nucleară, acel echilibru al terorii din perioada respectivă, dar cam atât. În ceea ce privește conflictul nuclear, cred că diplomația occidentală a reușit, din fericire, să mai îndepărteze imprevizibilul regim Putin de butonul nuclear.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel