Data publicării:

Ce trebuie să știm despre arme? Iată ce spune legea!

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Arme de vânătoare. FOTO: Poliția Română
Arme de vânătoare. FOTO: Poliția Română

Deţinerea unei arme implică multă responsabilitate, iar decizia de a cumpăra un pistol şi de a deveni un deţinător legal trebuie să vină după o analiză serioasă şi cunoaşterea prevederilor legale.

Conform autorităților există cinci categorii de arme. Regimul de autorizare, procurare și deținere a pieselor, componentelor esențiale și a munițiilor este același cu cel al armelor cărora le sunt destinate.

Cele din categoria A sunt interzise persoanelor fizice și juridice de drept privat, putând fi achiziționate, deținute și folosite exclusiv de către instituțiile publice cu atribuții în domeniul apărării, siguranței naționale și ordinii publice.

Deținerea, folosirea sau efectuarea operațiunilor cu arme din această categorie de către persoane neautorizate se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani, iar sustragerea lor se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Armele din categoria B pot fi procurate, deținute și folosite de către persoanele fizice și juridice de drept privat, numai după autorizarea prealabilă. Deținerea și respectiv folosirea armelor letale necesită asigurarea din partea posesorilor a condițiilor de păstrare și asigurare a securității la domiciliul, reședinţa sau după caz sediul social sau punctul de lucru al persoanei juridice.

Armele neletale supuse autorizării, respectiv cele din categoria C sunt: armele scurte (pistol sau revolver) confecţionate special pentru a arunca proiectile din cauciuc.armele scurte (pistol sau revolver) confecţionate special pentru a produce  zgomot sau pentru a împrăştia gaze nocive, iritante sau de neutralizare;armele scurte sau lungi (cu aer comprimat) care pentru aruncarea proiectilului metalic folosesc forţa de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate într-un recipient.

Armele neletale supuse notificării, respectiv cele din categoria D sunt: armele cu tranchilizante;pistoalele de semnalizare;pistoalele de start folosite în competiţiile sportive;armele de panoplie;armele de recuzită;arbaletele;armele vechi.

Categoria E include alte categorii de arme și dispozitive neletale: Armele cu destinaţie industrială;Armele de asomare;Harpoanele destinate pescuitului;Arcurile destinate tirului sportiv;Replicile de arme tip airsoft;Dispozitivele paintball.

Armele şi dispozitivele neletale prevăzute în categoria E pot fi procurate în România de orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani, fără îndeplinirea procedurilor de înregistrare sau autorizare. Totodată, acestea pot fi introduse în România fără restricţii.

Nerespectarea acestor obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 la 5.000 lei, aplicându-se, totodată, și măsura complementară a confiscării armelor sau, după caz, a muniţiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel