Persoanele sănătoase pot consuma frecvent castraveți murați, mai ales dacă sunt preparați cu mai puțină sare. În ciuda efectelor benefice, castraveții murați sunt interziși celor cu afecțiuni renale severe sau celor cu hipertensiune, scrie Realitatea.net, citând recomandările medicului Gheorghe Mencinicopschi.
Castraveții murați au puține calorii, au o încărcătură glicemică mică și conțin caroten, acid folic și calciu. Persoanele care suferă de hipertensiune arterială trebuie să-i consume în cantități mici și să-i spele de sare înainte de masă.
Murături în oţet vs. murături în saramură
Legumele murate în oţet au o valoare nutriţională mai slabă decât murăturile care nu au fost tratate termic. În plus, ele pot irita sistemul gastrointestinal, scrie ȘtirileKanalD.
Castraveții în oţet nu sunt murături, ci conserve. Murăturile sunt legume care trec printr-un proces de fermentaţie acido-lactică în timpul căreia se generează diferite substanţe biologic active, precum vitamine sau acid lactic.
Castraveții în saramură se păstrează într-un loc întunecos și uscat, la temperaturi de 10-15 grade, pentru a se declanșa procesul natural de fermentație acido-lactică. Aceștia pot fi consumați că atare, între mese, sau ca garnitură la mâncărurile din carne ori legume.
Cum să faci cei mai buni castraveți murați în saramură, în așa fel încât să se păstreze bine peste iarnă
Uite cât de ușor este să pui castraveți la murat, fără să se înmoaie și în așa fel încât să se păstreze bine peste iarnă.
Ingrediente: castraveți, hrean, boabe de muștar, boabe de piper, boabe de ienibahar, căței de usturoi, crenguțe de vișin, semințe de mărar, oțet (cca 250 ml/8 L apă), apă, sare (1 lingură la 1 L de apă)
Mod de preparare:
Spală castraveții și pune-i într-un borcan mare de murături, fără a-i așeza într-un mod anume. Sub borcan așază 4 furculițe, cu mânerul către borcan, pentru a preveni crăparea recipientului. Opărește-i cu o soluție de apă cu sare (1 lingură de sare de murături la 1 litru de apă). Pune celofan pe “gura” borcanului și leagă-l, notează retetepractice.ro.
Când saramura din borcan s-a răcit, scurge-o înapoi în oala în care ai fiert-o inițial și mai dă-o în clocot. Între timp, pune castraveții vertical în borcane, punând și hrean, boabe de muștar, boabe de piper, boabe ienibahar și căței de usturoi.
Deasupra așează crenguțe de vișin, pentru a ține castraveții în saramură, și semințele de mărar. În saramura clocotită adaugă o cană (cca 250 ml) de oțet la fiecare 8 L de lichid, apoi opărește castraveții din nou cu această saramură, având borcanul așezat la fel, deasupra a 4 furculițe/linguri/cuțite metalice. Leagă borcanele, așteaptă până când castraveții se răcesc complet, apoi mută-i la păstrare pentru iarnă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- SUA și Coreea de Sud blochează transporturile de petrol din Coreea de Nord. Cooperare ilegală cu Rusia, suspectată
- Ruptura dintre Harry și William, tot mai adâncă. Condiția Ducelui de Sussex pentru a veni de Paște în Marea Britanie
- Musaca de post, rețeta simplă. Cine a zis că fără carne n-are gust?
- Modificare majoră în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Laurențiu Neculaescu (AFM): Am învățat de anul trecut / video
- Horoscop 27 martie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care trebuie să facă schimbări la serviciu. Șefii te vor privi cu alți ochi
- Șoferii, constrânși fizic să reducă viteza. Titi Aur, despre măsura care îi deranjează pe teribiliști: Forțată, dar necesară! / video
- Cele mai vândute telefoane din lume. Samsung nu este nici măcar în top 10
- Casa Verde Fotovoltaice 2024. Laurențiu Neculaescu, AFM: Buget record! Actele necesare
- Mircea Coșea analizează ”războiul șefilor de la guvern cu șefii BNR”: Trebuie să ne speriem!
- Horoscop 28 martie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are nevoie de o schimbare. Bucură-te de viață!