Data publicării:

Ce trebuie să știe o pacientă cu endometrioză. Prof. univ. dr. Elvira Brătilă: Care sunt cauzele care duc la apariția bolii, de fapt / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio
Prof. univ. dr. Elvira Brătilă, de la UMF Carol Davila București, un specialist cu îndelungată experiență și în tratamentul endometriozei, dar și în chirurgia robotică, a fost invitată la emisiunea „Academia de Sănătate", de pe DC News și DC Medical, unde a vorbit despre tratamentul și cauzele endometriozei. 

Prof. univ. dr. Elvira Brătilă a explicat că tratamentul endometriozei nu este exclusiv chirurgical. Acesta poate fi medical, chirurgical sau o combinație a ambelor, depinzând de experiența medicului și de particularitățile cazului. 

„Tratamentul este în primul rând chirurgical?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Nu. Endometrioza nu este o boală al cărui tratament este doar chirurgia. Contează și experiența medicului. Poate să fie medical până la un punct sau poate să fie combinat, tratament chirurgical și tratament medical. Oricum, dacă este chirurgical, după tratamentul chirurgical pacienta nu pleacă acasă fără să fie sfătuită în ceea ce privește conduita pe termen scurt și conduita în ceea ce privește fertilitatea.

După intervenția chirurgicală noi le dăm pacientelor un scor de fertilitate în care să știe care sunt șansele de a obține o sarcină pe cale naturală sau dacă trebuie să meargă direct către reproducere umană asistată. Dacă întârzii momentul în care apelezi la reproducerea umană asistată, practic, rezerva ovariană este ireversibilă. În momentul în care se termină, ovocitele pacientei sunt aproape zero.”, a spus prof. univ. dr. Elvira Brătilă. 

 

3. -imagine fara descriere- (elvira-bratila_40406800.jpg)

 

Care sunt cauzele bolii

Prof. univ. dr. Elvira Brătilă a discutat despre complexitatea identificării cauzelor endometriozei. Ea a menționat că, deși există mai multe teorii etiopatogenice, cum ar fi influența dioxinei și a altor toxine din mediu, niciuna nu explică pe deplin apariția bolii. Potrivit acesteia, factorii de mediu, inclusiv substanțele din alimentație și produsele utilizate zilnic, afectează negativ mediul peritoneal și celulele stem din endometru, contribuind la forme din ce în ce mai frecvente și agresive de endometrioză. 

„Când vorbim de cauze, aici este destul de complicat. Cred că toți colegii care se ocupă de această patologie încearcă să identifice cauzele care sunt sugerare, cum este dioxina sau diverse toxice din mediu.

Atâta vreme cât pentru această boală avem teorii etiopatogenice care să încerce să o explice, însă niciuna singură nu poate să stea în picioare explicând etiopatogenia acestei boli, este clar că încă mai avem nevoie de foarte multe cunoștințe în ceea ce privește identificarea cauzelor endometriozei.

Un lucru este cert. Substanțele care ne vin și din alimentație, și din tot ceea ce folosim din mediu, clar își pun amprenta asupra capacității de apărare a mediului peritoneal, asupra agresivității celulelor stem de la nivelul endometrului, astfel încât boala să apară nu numai din ce în ce mai frecvent, dar în forme din ce în ce mai agresive pentru că am avut paciente până în 25 de ani, cu prima menstruație la 14 ani, la care găsești pelvis înghețat, afectarea rădăcinilor lombo-sacrate, noduli mari rectosigmoidieni și atunci stai să te gândești care este cauza, de ce la o pacientă evoluează mai repede, de ce boala este mai agresivă.", a spus prof. univ. dr. Elvira Brătilă la emisiunea „Academia de Sănătate", de pe DC News și DC Medical.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel