Data publicării:
Ce trebuie să faci pentru a deveni polițist. Cerințe pentru structurile de acțiuni speciale. Cum se desfășoară tragerile
Comisarul-șef Marius Bălan a explicat tot ce ar trebui să știe un aspirant la profesia de polițist.
"Pentru a deveni polițist, tinerii candidații trebuie să parcurgă un traseu aplicativ care conține mai multe elemente de îndemânare forță, viteză, rezistență, compus din o serie de obstacole, cu o durată limitată în timp, prevăzut cu penalizări în cazul părăsirii traseului sau abordarea incorectă sau parțială a obstacolelor.
Aceasta este proba de evaluare a performanțelor fizice, denumită traseul aplicativ, care se aplică la intrarea în profesie pentru polițiștii din categoria structurilor operative ale Poliției Române. Și o altă componentă reglementată separat pentru categoria polițiștilor din structurile pentru acțiuni speciale, care au alte categorii de probe, cu nivelul de exigență mult mai ridicată", a explicat Marius Bălan, în emisiunea Culisele Justiției de la DCNews TV.
Structurile de acțiuni speciale
"Cei care se îndreaptă către structurile de acțiuni speciale au abilități fizice peste nivelul celorlalți, mulți au experiență în viața sportivă sau în alte structuri specializate. Pregătirea este diferențiată, într-o mare măsură de - dau un exemplu - pregătirea polițiștilor din segmentul stradal. Timpul alocat pregătirii este diferit, mult mai mare. Beneficiază de experiența unor instructori foarte bine pregătiți și, într-adevăr, reprezintă componenta cu un grad de risc foarte ridicat, în ceea ce privește realizarea intervențiilor. Drept urmare și pregătirea lor trebuie să fie una pe măsură", a mai spus comisarul șef.
Tragerile din poligon
"În funcție de categoria de misiuni pe care o desfășoară structura din care face parte polițistul, atunci norma de pregătire, regularitatea, frecvența activităților de pregătire, timpul alocat pregătiri diferă. Au armament diferit structurile pentru acțiuni speciale. În rest, structurile din aparatul operativ al Poliției Române, de Ordine Publică, Poliția Rutieră ș.a.m.d. au pistol în dotare, preponderent astăzi calibru 9-19 mm. Polițiștii din cadrul tuturor structurilor de acțiuni speciale au alt tip de armament cu care participă la intervenții.
În funcție de structura din care face parte (n.r. polițistul) și pregătirea se desfășoară diferențiat. Ce dorim să îmbunătățim întotdeauna în privința tragerilor este memoria musculară a polițistului, a trăgătorului, indiferent de structura din care face parte, astfel încât, în condiții de stres, să devină un automatism și se desfășoară diferențiat în raport de nevoile pe care le are polițistul.
Polițiștii ajung lunar la activități de pregătire. Sunt structuri care ajung de mai multe ori pe lună la activități de pregătire cu armamentul din dotare. La nivel teritorial, la nivelul fiecărui județ avem structură de pregătire profesională cu instructori specializați pe componentele enumerate anterior și toți acționează în baza aceluiași curiculum de pregătire, aceluiași module de pregătire, le punem în practică. La nivel central avem activități de pregătire a instructorilor.
Anul trecut, am desfășurat mai bine de 12 stagii dedicate numai instructorilor, astfel încât să ne asigurăm că, la nivel național, metodele, elementele tehnice sunt aceleași. Culegem feedback-ul de la ei, pentru că un județ are o problematică diferită și căutăm să identificăm cele mai bune soluții care să răspundă nevoilor tuturor", a spus Marius Bălan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News