Data publicării:

Ce trebuie să faci ca să nu pierzi subvențiile APIA în 2023

Autor: Liana Ganea | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Deși noul Plan Național Strategic intră în implementare de anul acesta, schemele de sprijin pentru fermieri nu sunt foarte diferite de cele care au fost și până acum. Subvențiile APIA se acordă, în mare, pe aceleași principii, însă fermierii trebuie să fie atenți la anumite detalii pentru a fi siguri că își vor primi banii.

Alegeri prezidentiale 2024

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, directorul general al APIA, Adrian Pintea, a oferit câteva informații importante privind cererile de plată aferente anului 2023 și detaliile la care trebuie să fie atenți fermierii.

Potrivit acestuia, cererile pentru subvențiile APIA se vor depune în aceeași perioadă ca în anii trecuți, 1 martie – 15 mai, iar fermierii pot opta și pentru utilizarea semnăturii electronice, astfel că nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze deloc la sediul APIA de care aparțin. ”Este un exercițiu nou, dar fermierii trebuie să știe că, în esență, nu sunt foarte mari modificări. La unele scheme s-a schimbat denumirea, la unele anumite condiții, dar schema de plată de bază este cam aceeași, pe același principiu se merge.

Se lucrează intens la dezvoltarea sistemului informatic. Cererile se vor primi în aceeași perioadă, 1 martie – 15 mai fără penalități, 16 mai – 9 iunie cu penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Până atunci, cu siguranță va fi gata și sistemul informatic. Noutatea anului 2022 a fost semnătura electronică; rămâne valabilă și sperăm că va avea mai mult succes în 2023. Cei care vor să semneze electronic trebuie să descarce cererea de pe aplicația IPA Online, trebuie să anunțe funcționarul că dorește să semneze electronic, tocmai pentru ca și funcționarul să-și aplice semnătura electronică. Astfel, un fermier care depune online și are semnătura electronică, posibil să nici nu vadă funcționarul care i-a gestionat cererea, dacă nu are nicio altă problemă cu dosarul.

Dacă sunt fermieri noi care nu au avut niciodată cerere la APIA, dar doresc să aplice de anul acesta pe una dintre intervențiile care se acordă, atunci poate veni în perioada 1 martie – 15 mai, pe raza localității unde locuiește dacă există centru local, sau la centrul județean al APIA, pentru a fi preluat.

De asemenea, în urma convențiilor pe care le avem cu băncile comerciale, în momentul când beneficiarul a depus cerere la APIA, banca ne transmite contul IBAN, iar fermierul nu trebuie să se mai deplaseze pentru asta. Dacă un fermier are o cerere identică cu cea din 2022, cererea iese pretipărită din sistemul informatic, se verifică dacă corespund datele și trebuie doar să o mai semneze.

Atenționez fermierii că, deși cererea se depune online, de comun acord cu funcționarul APIA, până la efectuarea plății trebuie semnată cererea de plată. Nicio cerere care nu este semnată nu va intra la plată. Termenul de semnare a cererilor este 1 septembrie, până atunci trebuie semnate toate”, a explicat șeful APIA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel