Data publicării:

Ce trebuie să facă un părinte pentru a se adapta la schimbările, nevoile și interesele copilului. Alexandra Șerb a explicat ce contează cu adevărat / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Hashmii
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Hashmii
Alexandra Șerb, coach transformațional pentru părinți, cunoscută și ca „Mamă la pătrat, a fost invitată la emisiunea „Părinți Prezenți”, de pe DC News, Părinți și Pitici și DC News TV, unde a explicat ce trebuie să facă un părinte pentru a se adapta la schimbările, nevoile și interesele copilului. 

A fi un părinte prezent înseamnă mult mai mult decât a fi doar acolo fizic. Este despre a oferi copilului tău nu doar timp, ci și atenție și conexiune emoțională. Este așezarea calității în fața cantității și crearea unui mediu în care copilul să se simtă susținut, iubit și înțeles. Asta înseamnă să te implici activ în viața lor, să asculți cu atenție, să împărtășești bucuriile și să îi ajuți să depășească provocările. Fiind prezent, devii un pilon de stabilitate în viața copilului tău, contribuind la dezvoltarea sa emoțională și cognitivă într-un mod pozitiv și sănătos.

Alexandra Șerb a explicat ce trebuie să facă un părinte pentru a se adapta la schimbările, nevoile și interesele copilului. 

„Cum ne adaptăm la schimbările, nevoile și interesele copiilor, pe măsură ce ei cresc, ca să fim părinți prezenți?”, a întrebat Loredana Iriciuc. 

„Putem să o facem prin mai multe moduri, dar cred că cel mai important este observația. Eu văd acest proces un instrument în sine pe care îl trecem cu vederea de foarte multe ori. E foarte important să mă observ pe mine, să-l observ pe copil și apoi cu flexibilitate să pot să aduc toate datele pe care le-am cules din observație și să mă adaptez nevoilor copilului, nevoilor mele și să văd ce soluții găsesc ca să fie bine pentru toată lumea.", a spus Alexandra Șerb. 

3. Sursă foto... (copil-parinti_38926500.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepik

 

Implicarea în interesele copilului

„O să mai menționez implicarea în interesele copilului pentru că îmi asigură un cadru foarte important în care copilul se simte văzut, se simte important, valoros. Ce înseamnă asta? Înseamnă că mă uit la ce e important pentru copilul meu, ce face el cu drag.

Eu am doi băieți și seamănă cu tati. Le place matematica, eu sunt cu literele, ei sunt cu fotbalul, deci nu prea avem interese comune, dar pentru că îmi doresc să creez acea stare de conectare, am învățat cu mult interes cum se face un cub rubic și am creat ocazii de conectare cu ei. Dincolo de asta copilul simte: „Uite mama a venit spre mine, sunt important, și-a dat din timpul ei, din energia ei ca să facem ceva împreună.”

Sau jucatul fotbalului. Am jucat și eu cum am putut. A fost foarte faină experiența. Ei oricum joacă fotbal mereu, ei sunt pasionați de jucători, de joc în sine. Eu am intrat în jocul lor, îmi pun tricoul meu de mămică fotbalistă câteodată, avem aceste momente și le dau ocazia să mă vadă în posturi în care poate eu nu mă pricep foarte bine. Dar nici nu cotează asta, contează disponibilitatea mea de a merge către ei și de a crea acele momente.

Se creează o conectare care rămâne baza pentru momentele în care poate copilul poate să vină către mine atunci când simte un disconfort interior, când poate mai crește, în perioada adolescenței, mă gândesc.

Dacă eu am creat aceste momente, aceste ocazii, apoi copilul când va simți disconfort, când va simți că ceva e în neregulă în interiorului lui, va fi deschis să vină să-mi arate pentru că a simțit că și eu am fost alături de el atâta timp și conectarea a fost stabilită.", a spus Alexandra Șerb la emisiunea „Părinți Prezenți”, de pe DC News, Părinți și Pitici și DC News TV. 

Youtube video image

VEZI ȘI: Ce înseamnă să fii părinte prezent. Alexandra Șerb: Nu e despre perfecțiune, despre a fi un părinte care să bifeze multe lucruri / video https://www.dcnews.ro/ce-inseamna-sa-fii-parinte-prezent-alexandra-serb-nu-e-despre-perfectiune-despre-a-fi-un-parinte-care-sa-bifeze-multe-lucruri-video_945426.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel