Ce trebuie să cuprindă ”meniul de vară”. Mihaela Bilic: Acesta pare a fi secretul sănătății
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @jcomp
FOTO: Freepik @jcomp
Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre ”meniul de vară” și ce trebuie acesta să cuprindă.

Este cunoscut faptul că vara alimentația este foarte diferită de cea din sezonul rece, de cele mai multe ori aceasta fiind pusă pe seama faptului că avem o varietate de fructe și legume, iar căldura mai ”taie” din pofta de mâncare.

Nutriționistul Mihaela Bilic a subliniat ce trebuie să conțină meniul de vară, astfel încât să avem atât un aport potrivit de vitamine, minerale, nutrienți și grăsimi sănătoase, dar și să ne putem proteja de efectele nocive ale razelor solare.

”Pe timpul verii este recomandat să mâncăm mai multe legume și mai puține grăsimi. Atenție însă, grăsimea de pește nu trebuie redusă, ci din contră, consumată zilnic.

Din simplul motiv că trebuie să neutralizăm inflamația și oxidarea produse de soare.

Iar Omega-3 din uleiul de pește și vitamina D naturală, plus fitonutrienții din legume chiar fac asta!

Organismul uman nu poate sintetiza acizii grași Omega-3, de aceea se numesc esențiali!

Sinergia dintre Omega-3, vitamina D și antioxidanții din legume neutralizează radicalii liberi responsabili de îmbătrânire și îmbolnăvire. Legume și ulei de pește, acesta pare a fi secretul sănătății”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Citește și: Mihaela Bilic: Cum să ne menținem hidratați pe timpul caniculei

Beneficiile acizilor grași Omega 3

Acizii grași Omega-3 au fost asociați cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Acizii grași Omega 3 sunt o parte esențială a membranelor celulelor umane, iar beneficiile pe care le aduce consumul acestora includ:

- îmbunătățirea sănătății inimii, ajutând la controlul colesterolului, trigliceridelor, precum și reglarea nivelului tensiunii arteriale;

- susținerea sănătății mentale, prin reducerea simptomelor depresiei și anxietății, dar și în întârzierea degenerării cerebrale, care stă la baza apariției bolii Parkinson;

- reducerea masei corporale;

- reducerea grăsimii de la nivelul ficatului;

- susținerea dezvoltării neuronale a fătului;

- acțiune antiinflamatoare, cu efect asupra bolilor cronice, notează Healthline.

Beneficiile vitaminei D

Vitamina D este o vitamină liposolubilă dintr-o familie de compuși care include vitaminele D1, D2 și D3.

Consumul suficient de vitamina D este important pentru creșterea și dezvoltarea tipică a oaselor și dinților și pentru îmbunătățirea rezistenței la anumite boli.

Vitamina D poate lupta împotriva bolilor, astfel ajută la reducerea riscului de scleroză multiplă (SM), reducerea riscului de boli de inimă, reducerea probabilității de boli grave, susținerea sănătății imunitare.

Cercetările au arătat că vitamina D ar putea juca un rol important în reglarea dispoziției și în reducerea riscului de depresie.

Persoanele cu greutate corporală mai mare au o șansă ridicată de a avea niveluri scăzute de vitamina D, iar unele studii sugerează că ar putea exista o legătură între vitamina D și obezitate, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a verifica acest lucru, notează Healthline.

Beneficiile antioxidanților

Antioxidanții sunt substanțe care protejează organismul de efectele moleculelor instabile numite radicali liberi. Cei mai cunoscuți antioxidanți sunt vitamina C, vitamina E, vitamina A li betacarotenul. Însă mai există multe altele, fiecare cu propriile sale beneficii.

Alți antioxidanți includ:  glutationul, coenzima Q10, acidul lipoic, flavonoidele, fenolii, polifenolii, fitoestrogenii.

Antioxidanții împiedică oxidarea celulelor, care are loc sun influența factorilor externi, dar și din cauza îmbătrânirii.

Antioxidanții întăresc sistemul imunitar, reduc riscul de cancer și previn apariția infecțiilor, a bolilor cardiovasculare sau a diabetului, potrivit Web MD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel