Ce-ţi face pielea de găină
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Sursa foto: Pixabay /Ce-ţi face pielea de găina?
Sursa foto: Pixabay /Ce-ţi face pielea de găina?
Dacă eşti curios de ce apare această reacţie a corpului, trebuie să ştii că este un mecanism de apărare.

Pielea de găină, cunoscută și sub numele de "goosebumps", este o reacție a pielii cauzată de contractarea fibrei musculare din jurul foliculilor de păr. Aceasta poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi frigul sau emoțiile puternice. Când fibrele musculare se contractă, ele împing părul să se ridice. Asta face ca pielea să se umfle și să devină mai netedă, cauzând apariția de mici cute.

Emoțiile puternice pot declanșa o reacție a sistemului nervos simpatic, care cauzează contractarea fibrei musculare din jurul foliculilor de păr. Acest lucru poate duce la apariția pielii de găină. De exemplu, atunci când asculţi muzica preferată sau când vezi ceva carete emoţioneazp, pielea poate reacționa. Astfel apare piele de găină. 

O reacţie normală şi des întâlnită

Pielea de găină nu este o problemă medicală, ci un fenomen normal și des întânit. Uneori, însă, pielea de găină poate avea la bază probleme medicale subiacente, cum ar fi anumite afecțiuni ale tiroidei sau probleme cu sistemul nervos. În aceste cazuri, este important să consulţi un medic pentru a determina cauza și a obține tratamentul adecvat.

Emoțiile puternice pot declanșa o reacție a sistemului nervos simpatic care este responsabil pentru răspunsul "luptă sau fugi" al organismului. Acest lucru apare atunci când corpul se confruntă cu o amenințare sau cu o situație stresantă și cauzează o serie de reacții fiziologice, cum ar fi accelerarea ritmului cardiac și a respirației, dilatarea pupilelor și contractarea fibrei musculare din jurul foliculilor de păr.

Aşadar, pielea de găină este un semn normal al corpului şi arată o varietate de stimuli, de la frig sau emoţii puternice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel