Ce sunt vergeturile și cum să le tratezi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Sora Shimazaki/ Pexels
Fotografie de la Sora Shimazaki/ Pexels
Vergeturile, s triae distensae în termeni științifici, sunt printre cele mai comune și răspândite pete ale corpului. Ele se pot forma pe pielea oricui indiferent de sex, dar în procente afectează aproximativ de două ori mai multe femei decât bărbați.

Sunt o problemă tipică a adolescenței, a sarcinii sau a bolilor precum obezitatea, chiar dacă de multe ori se datorează pur și simplu modificărilor bruște de greutate (de obicei creșteri bruște). 

Ele pot apărea practic pe tot corpul, dar cele mai afectate zone sunt șoldurile, fesele, spatele, sânii, abdomenul și brațele. Vergeturile sunt adevărate cicatrici pe piele, generate de ruptura fibrelor elastice din stratul dermei, potrivit unui articol scris de Pearlage.

Ce sunt vergeturile

Pielea este, de fapt, este cel mai mare organ din corpul uman și este compusă din 3 straturi pricipale:

Hipoderma  – cunoscut si sub denumirea de țesut adipos subcutanat, este cel mai profund strat care se află în contact cu oasele si cartilajul;

Derma  - stratul mijlociu, foarte vascularizat și bogat în fibre de colagen și țesut conjunctiv;

Epiderma  - stratul epitelial superficial.

În ciuda faptului că este un organ incredibil de elastic, din păcate, chiar și pielea are limite. Dacă este supusă unei solicitări mari (cum ar fi tracțiunea mecanică excesivă) și este întinsă dincolo de limitele sale de elasticitate, reacționează cu un proces împărțit în diferite etape care duce la formarea vergeturilor.

Prima este faza inflamatorie  (sau  hipertrofică), în care derma începe să fie întinsă și suprasolicitată. Această inflamație afectează fibroblastele, celulele responsabile de producerea de colagen și elastină, provocând o anomalie în producerea acestor proteine ​​și, în cel mai rău caz, încetarea acestora.

Ca urmare, structura și schelele dermei încep să sufere modificări și apar primele fisuri. Faza inflamatorie este de obicei asimptomatică la suprafață, dar nu este neobișnuit să simțiți arsuri sau mâncărimi în zonele afectate.

A doua este faza regenerativă, în care fibroblastele reiau producția de colagen și elastină, dar derma continuă să fie întinsă excesiv. Fibrele de elastină sunt deteriorate în timp ce fibrele de colagen sunt slăbite sau rupte. Astfel, pe piele apar dungi roșii sau roz (striae rubrae), denumite în mod obișnuit  vergeturi roșii sau roz. Aceasta este faza în care se poate interveni eficient atât cu cosmetice, cât și cu tratamente specifice.

Ultima este faza de vindecare și are o durată variabilă. Sunt produse noi fibre de colagen și elastină și fractura dermei este vindecată. Liniile roșii devin vergeturi albe, sidefate (striae albae), din cauza țesutului fibros al cicatricii.

În această etapă, vergeturile pot fi tratate doar pentru o scădere vizuală a imperfecțiunii, dar procesul de cicatrizare este ireversibil.

Prevenirea vergeturilor

Din punct de vedere al prevenției, sfaturile sunt aceleași cu cele valabile în ceea ce privește starea generală de sănătate a organismului tău.

Este recomandată o dietă sănătoasă și echilibrată, posibil bogată în Omega 3, acizi grași Omega 6 și vitamine. Bea cel puțin doi litri de apă pe zi pentru a menține pielea hidratată.

Un lucru absolut de evitat este efectul yo-yo, condiția pierderii rapide în greutate cauzată de diete drastice și urmată ulterior de recuperarea kilogramelor pierdute. 

Efectul yo-yo este dăunător pielii și provoacă adesea apariția vergeturilor. Mai bine să slăbești la momentul potrivit, oferindu-ți timp pielii să se adapteze la schimbări. Prin urmare, este recomandabil să vă bazați pe nutriționiști sau dieteticieni experți și să evitați entuziasmul dietelor de tip ”do-it-yourself”.

Sportul este foarte important în toate etapele vieții, nu doar când ești tânăr. De fapt, activitatea fizică eliberează organismul de tensiuni și stres psihologic, permițând astfel scăderea semnificativă a nivelului de cortizol.

O atenție deosebită, însă, pentru ridicarea de greutăți și pentru toate acele sporturi care au ca scop hipertrofia musculară: se întâmplă deseori să vezi practicanți de sală cu vergeturi pe corp. 

Remedii pentru vergeturi

Este foarte important să interveniți cât sunt roșii sau roz, când faza de vindecare nu a început încă. Din păcate, după cum am menționat anterior, atunci când vergeturile devin albe, nu este posibil să le eliminați complet. Există unele tehnologii (diverse tipuri de lasere) care pot doar să le reducă vizibilitatea.

Folosirea unei bune creme hidratante si hrănitoare este esențială pentru a menține pielea moale și elastică, atât în faza de prevenire a vergeturilor (de exemplu in timpul sarcinii), cât și pentru tratarea acestora. 

În prezent, vergeturile pot fi ascunse cu ajutorul tatuajului. Se injectează un pigment de culoarea pielii pentru a ascunde întinderile pielii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel