Data publicării:

Ce sunt sulfiții și în ce alimente îi găsim

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Ce sunt sulfiții și în ce alimente îi găsim / Foto: Pixabay, de Christo Anestev
Ce sunt sulfiții și în ce alimente îi găsim / Foto: Pixabay, de Christo Anestev

Află în articol ce sunt sulfiții și în ce alimente îi găsim.

Probabil că ați observat de multe ori că pe vin, fructele uscate sau cașcaval scrie "conține sulfiți". Ce înseamnă sulfiți? Explicația au oferit-o specialiștii în cadrul emisiunii "Doctor de bine" de la Pro Tv, moderată de Mihaela Bilic.

"Până la abundența de prospețime din piață, în acesta lună încă savurăm fructe autohtone - varianta deshidratată. Fructele uscate și vinul au un element comun - sulfiții. Acești aditivi înseamnă, de fapt, un gaz de care este foarte ușor să scăpam. Iată câteva soluții.",  s spus Mihaela Bilic.

De ce fructele uscate sunt trate cu sulfiți

Gazul de conservare folosit pentru ambalarea fructelor uscate se numește dioxid de sulf sau sulfiți. Acestea conțin zahăr din abundență, iar microognsimelor le place zahărul, deci sunt un mediul bun de dezvoltare pentru acestea. Mai găsim în fructe uscate minerale din abundență. Și de minerale au nevoie bacteriile ori ciupercile să se dezvolte. De aceea, fructele uscate trebuie obligatoriu tratate cu sulfiți.

Cum scăpăm de sulfiți

Pentru a scăpa de sulfiți, deschideți punga și lăsați fructele deshidratate în contact cu aerul. Gazul din pungă se dispersează în aer și așa scăpam de conservanți. Fructele uscate pot fi de asemenea spălate și astfel scăpam de toate eventuale depuneri de sulfiți. La vin  se folosește aceeași metodă de a scăpa de conservanți. Acesta trebuie lăsat în contact cu aerul înainte de consum.

„Vinul, în mod normal, nu trebuie consumat din sticlă, ci dintr-un decantor. Decantorul e un vas special care permite aerararea. Dacă nu avem așa ceva, se toarnă vinul, în fir subțire, de sus sau lăsăm paharul în contact cu aerul câteva minute.” a explicat Cristina Todașcă, doctor în chimie, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii.

Atenție, sulfiții pot atacă atacă sistemul nervos și osos, rinichii și stomacul. Fără a reprezenta un risc pentru cei mai mulți dintre noi, sulfitii reprezintă totuși un pericol pentru unele persoane. Aceștia nu sunt cancerigeni, nu modifică ADN-ul, nu afectează fecunditatea, însă ingerati în doze mari au o influență asupra sistemului nervos, osos și al rinichilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel