Ce sunt fitonutrienții și în ce alimente îi găsim. Mihaela Bilic: La capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ce sunt fitonutrienții și în ce alimente îi găsim. Mihaela Bilic: La capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza / Foto: Pixabay, de RitaE
Ce sunt fitonutrienții și în ce alimente îi găsim. Mihaela Bilic: La capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza / Foto: Pixabay, de RitaE
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat ce sunt fitonutrienții.

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat de ce este important să consumăm legume, ce sunt fitonutrienții și ce beneficii miraculoase pentru sănătate au aceste substanțe.

"Betacarotenul și licopenul sunt nutrienți dependenți de grăsimi. Știm că legumele sunt sănătoase. Dar nu conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienți sau mai degrabă de fitonutrienți - acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante! Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza.

Cu cat mai multe legume, cu atât mai bine - cât mai intens și mai diferit colorate! Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății. De lăudat betacarotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu.

"Ce trebuie știut despre acești fitonutrienți?"

Apoi licopenul, pigmentul din roșii, grapefruit și pepene, care are efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete. Ce trebuie știut despre acești fitonutrienți? Că sunt liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii. Așa că la orice salată de roșii este nevoie de un strop de ulei sau un pic de brânză.

La orice tocăniță, zacuscă sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucățică de carne sau pește care au grăsime. Chiar și legumele proaspete, consumate sub formă de bastonașe sau în salată, nu se mănâncă goale, ci cu un pic de dressing/sos sau câteva felii de mezeluri, brânzeturi măsline, semințe etc. Natura ne-a făcut omnivori tocmai pentru că trebuie să mâncăm puțin din toate și să le combinam", a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel