Ce sunt drogurile digitale? Ai nevoie doar de o pereche de căşti stereo ca să le "consumi" şi să te bucuri de efect
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Drogul digital poate fi consumat cu doar...o pereche de căşti / Pixabay
Drogul digital poate fi consumat cu doar...o pereche de căşti / Pixabay
Tot mai mulţi încep să capete încredere în metodele de autoinducţie prin sunete binaurale. Efectul acestor sunete este asemănător cu cel al... drogurilor. Dau o stare de bine, relaxează şi induc transă hipnotică.

Într-un nou studiu, cercetătorii au examinat capacitatea sunetelor binaurale şi a tonurilor izotronice de a modifica percepţia, starea de spirit şi chiar...silueta. Metoda nu este tocmai nouă, se cunosc deja tehnici de autoinducţie, dezvoltare personale şi "slăbit în somn" încă de acum 20 de ani. Dar studiul relevă faptul că tot mai mulţi oameni încep să capete încredere în aceste proceduri care, practic, folosesc sunetele digitale pentru a introduce frecvențe conflictuale în fiecare ureche.Nu puţini sunt cei care spun că acestea pot să reducă durerea, să îmbunătățească memoria și să atenueze anxietatea și depresia.

Sunetele binaurale şi ASMR, efect psihedelic

O echipă de cercetători din Australia și Marea Britanie a analizat Global Drug Survey 2021, un sondaj efectuat pe mai mult de 30.000 de persoane din 22 de țări. Aceștia au descoperit că aproximativ 5% dintre cei intervievați s-au delectat cu utilizarea tonurilor binaurale în ultimul an. De asemenea, unii o făceau în scopuri pur recreative. Alţii au optat pentru ASMR. Este prescurtarea pentru Autonomous Sensory Meridian Response și se referă la o senzație plăcută, pe care multe persoane o experimentează când aud anumite sunete (uneori combinate și cu stimuli vizuali). E ca un frison. Începe din creștetul capului și coboară pe ceafă, pe spate și se poate simți la nivelul întregului corp. I se spune și masaj pentru creier. Cele mai bune exemple de stimuli care provoacă senzația asta: șoaptele foarte aproape de ureche, sunetul produs prin răsfoirea unei cărți, sunetul produs de orice om atunci când mestecă ceva, sunetul produs prin trecerea unghiilor pe anumite materiale.

Terapii audio anti-anxietate 

Teoretic, se crede că tonurile binaurale induc schimbări în creier, datorită modului în care sistemul nostru senzorial interpretează diferite frecvențe joase atunci când acestea sunt introduse separat în fiecare ureche. Această interpretare necesită mai mult decât aparatul nostru auditiv periferic. Se folosește de un complex de hardware al trunchiului cerebral, îngropat adânc în creierul nostru, determinând neuronii de pretutindeni să se sincronizeze în modele de unde, asociate cu relaxarea. Unele studii încurajează investigarea în continuare a tonurilor binaurale ca mijloc de ameliorare a anxietății acute. Cu toate acestea, pentru mulți, tonurile sunt folosite în încercarea de a reproduce o experiență psihedelică, potrivit ScienceAlert.

Dacă așa-numitele „medicamente digitale” generează mai mult hype decât efecte pozitive este o sarcină de lucru pentru viitorii cercetători. Deocamdată, statisticile ne oferă un bun punct de plecare pentru a ține evidența comportamentelor celor care se autotratează sau caută plăcerea prin metode alternative. Această cercetare a fost publicată, iniţial, în Drug and Alcohol Review.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel