Ce sunt "dolarii de nisip" și de ce nu trebuie să îi atingi
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
sursa foto: publicdomainpictures.net
sursa foto: publicdomainpictures.net
Dacă te-ai plimbat vreodată pe plaja unui ocean în căutare de scoici, există șansa să fi găsit și câţiva dolari de nisip, fără să ştii. Însă aceștia nu sunt doar niște cochilii, așa cum ar putea părea la prima vedere, ci vietăţi în toată regula.

„Dolarii de nisip” nu sunt altceva decât organisme vii, mai precis - arici de mare care aparțin ordinului Clypeasteroida. Se regăsesc în încrengătura Echinodermata, ceea ce înseamnă că acești arici sunt înrudiți la distanță cu alte creaturi marine cool, cum ar fi stelele de mare și castraveții de mare. Scheletele lor nu sunt cochilii, căci sunt acoperite de piele. Adesea, aceste ființe ajung pe plajă și este important să știi dacă ceea ce vezi este un organism viu sau un schelet.

Cum deosebești dolarii de nisip vii de cei morți

Exoscheletul unui „dolar de nisip” mort este de obicei alb, cu o formă distinctă care seamănă cu petalele unei flori. Cu toate acestea, aricii vii pot fi gri sau violet și sunt acoperiți de o mulțime de spini mici și denși. Dacă vei lua unul în mână, vei putea simți țepii și firele de păr mișcându-se, scrie IFL Science.

Întâlnite, de obicei, pe fundul mării în emisfera nordică, aceste creaturi își folosesc țepii și firele de păr minuscule numite cili pentru a duce particulele de hrană către gură, pe partea inferioară a corpului. Gurile lor sunt uneori denumite Lanterna lui Aristotel și conțin cinci structuri asemănătoare dinților ascuțiți. De asemenea, țepii lor îi pot ajuta să se deplaseze pe fundul oceanului pentru a rămâne ascunși de prădători precum codul, eglefinul, anghilele și chiar caracatițele.

„Dolarii” vii se găsesc adesea la un loc pe fundul mării, unde se pot îngropa în nisip și se pot afla în imediata apropiere pentru reproducere prin depunere, unde gameții sunt eliberați în coloana de apă.

Ce trebuie să faci dacă găsești un dolar de nisip

Dacă găsești un dolar de nisip viu pe plajă, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să îl plasezi ușor înapoi în apă, deoarece nu va supraviețui foarte mult timp pe uscat. Unii dolari de nisip pot produce o substanță galbenă cunoscută sub numele de echinocrom, care este inofensivă pentru oameni, dar îți poate lăsa mâinile îngălbenite dacă te încumeţi să ridici un dolar de nisip viu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel