Ce spune legea despre faptul că niște minori au fost expuși în public, la Untold, la versurile obscene ale lui Gheboasă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Inquam Photos / Simion Sebastian Tataru
Inquam Photos / Simion Sebastian Tataru
De aproape 48 de ore, întreaga societate nu mai discută altceva în afară decât cât de normal/cât de anormal este că la Cluj, la Festivalul Untold, un artist a cântat versuri cu caracter obscen în fața unor minori. 

Imaginile cu artistul Gheboasă, apărute ieri dimineață, în care acesta cântă melodia „Dă-i țiganca“ în fața a mii de tineri, mulți dintre ei minori, la Festivalul Untold de la Cluj, au stârnit o adevărată dezbatere în spațiul public despre cât de normal/ cât de anormal este că un astfel de lucru s-a întâmplat.

În timp ce partea conservatoare a societății, persoanele vârstnice, chiar și tinerii care nu gustă acest gen de muzică, ci preferă să se îndeletnicească cu folk, jazz ori rock de exemplu, au condamnat atât artistul, cât și pe adolescenții prezenți la festival și pe părinții acestora, partea mai progresistă, care se recomandă a fi mai elitistă, dar care nu se dă în lături de la a participa la astfel de festivaluri, a considerat că „incidentul“ a fost unul perfect normal, uman, unii chiar motivând asta prin faptul că versuri obscene se ascultă sau se citesc de secole. Însuși Andrei Caramitru a postat pe pagina sa de Facebook o poezie cu tentă se*uală despre care spune că e scrisă chiar marele poet național Mihai Eminescu.

În această situație, nu una nouă desigur, în care societatea românească s-a scindat din nou în două tabere, fiecare din ce în ce mai radicalizată, fiecare încercând să impresioneze pe cealaltă cu „argumente“ și „contraargumente“, este important de menționat că România este un stat care și-a câștigat democrația în 1989, prin urmare fiecare are dreptul la opinie, dar, totodată, un stat care are legi.

CITEȘTE ȘI         -        Prof. Irimie Popa, despre UNDOLD: Paradoxal, moartea educației e la Cluj. Taman în orașul universitar care, mie și altora, ne dădea fiori, numai la gândul că... vom ajunge studenți aici

O astfel de lege este și Codul Penal, în care sunt cuprinse condițiile de tragere la răspundere penală, pedepsele precum și o mare parte a infracțiunilor incriminate în legislația din România. Asupra acestui aspect a atras atenția și jurnalistul Paul Gabriel Andrei într-o postare pe pagina sa Facebook.

În Codul Penal din România sunt incriminate și infracţiuni contra bunelor moravuri, iar acestea spune următoarele:

Art. 429. 

- Acela care, în public, se dedă la acte, gesturi sau orice manifestări verbale, cu caracter obscen, comite delictul de ultraj la bunele moravuri şi se pedepseşte cu închisoare corecţională dela una la 6 luni şi amendă dela 5.000 la 20.000 lei.

- Când delictul este săvârşit faţă de un minor de orice sex, pedeapsa este închisoarea corecţională dela 3 luni la un an şi amenda dela 5.000 la 20.000 lei.

Prin urmare, conform acestui articol din lege, faptul că la Festivalul Untold, în public, au fost expuse mesaje verbale cu caracter obscen, constituie infracțiune, iar pedeapsa nu este deloc una mică. În plus, problema mai gravă este că aceste lucruri au fost expuse și unor minori, iar mărturie stau chiar imaginile de la fața locului.

Pot fi de acord că majoritatea adolescenților oricum pot asculta acele melodii pe YouTube și majoritatea tinerilor oricum sunt expuși, inevitabil, obscenităților încă din copilărie, dar faptul că legea a fost încălcată, nu la ziua comunei X din creierii munților, ci la cel mai mare festival de muzică din România, ridică multe semne de întrebare privitoare la respectul pe care organizatorii îl au față de țara care le găzduiește evenimentul. În plus, crearea unui precedent deschide posibilitatea ca astfel de incidente să se repete, iar domnia legii să se transforme, pas cu pas, în germenii unei anarhii, cel puțin în această speță (sub)culturală.

CITEȘTE ȘI       -      EXCLUSIV  UNTOLD 2023 și Gheboasă - Dovada ipocriziei totale are milioane de vizualizări. Oripilații care se dau de ceasul morții ar trebui să vadă asta / video

CITEȘTE ȘI        -        Andrei Caramitru, după controversa cu Gheboasă și tinerii de la Untold: De 3000 de ani, bătrânii spun că „se duce lumea de râpă“ cu fiecare generație

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel