Ce spun arheologii și istoricii străini despre Vlad Țepeș și urmașul său, Mihnea cel Rău
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (cottonbro)
Sursă foto: Pexels (cottonbro)
Istoricii străini au analizat domnia urmașului lui Vlad Țepeș, Mihnea cel Rău, un conducător care ar fi fost extrem de crud cu boierimea. 

Mihnea cel Rău a fost fiul lui Vlad al III-lea (cunoscut mai frecvent ca Vlad Țepeș), care a domnit ca Voievod al Țării Românești pe teritoriul României de astăzi. Mihnea s-a născut fie în 1460, fie în 1462 d.Hr. și a fost cel mai mare dintre trei fii din Casa Drăculeștilor, nume de familie care derivă din ”Dracula”, titlu din slujba lui Vlad al II-lea în ”Ordinul Dragonului” (germană Drachenorden; lat. Societas Draconistrarum).

Mihnea și frații săi au crescut într-o perioadă tulbure, în care tatăl lor, Vlad al III-lea, a făcut campanie împotriva boierilor valahi (nobilimea Principatelor dunărene), a sașilor transilvăneni și a Imperiului Otoman vecin, scrie Heritage Daily

Peste 23 de mii de turci au fost trași în țeapă la Târgoviște

În timpul domniei lui Vlad al III-lea, voievodului i s-a atribuit uciderea de la 40.000 până la 100.000 de civili europeni (rivali politici, criminali și oricine îl considera ”inutil pentru umanitate”) și tragerea în țeapă a 23.844 de prizonieri turci la Târgoviște în 1462.

După moartea lui Vlad al III-lea, fie în 1476, fie în 1477, Mihnea și-a consolidat puterea obținând sprijinul boierilor pentru a prelua tronul Valahiei în 1508. Mihnea împărtășea un sentiment naționalist similar cu cel al tatălui său și a căutat să elibereze regiunea de influență otomană, dictând prin intermediul unei politici autoritare în detrimentul marii nobilimi.

Mihnea ar fi profitat de soțiile boierilor pedepsiți

Domnia sa a fost documentată în text de starețul și cronicarul Gavril Protul care spunea: ”De îndată ce Mihnea a început să domnească, și-a abandonat îndată hainele de oaie și și-a astupat urechile... I-a luat prizonieri pe toți boierii mai mari, i-a muncit din greu, le-a confiscat cu cruzime proprietățile și chiar s-a culcat cu soțiile lor în prezența lor. Le-a tăiat nasul și buzele unora, pe alții i-a spânzurat, iar alții s-au înecat.”

În 1509, boierii l-au detronat pe Mihnea cu sprijin otoman, făcându-l să fugă din Țara Românească în orașul transilvănean Sibiu. În timp ce participa la slujba la Biserica Romano-Catolică din Sibiu, a fost înjunghiat de Dimitrije Iakšić, un partizan sârb al fracțiunii boierilor Craiovescu (a cărei fiică se presupune că a violat-o) și a murit din cauza rănilor provocate în urma atacului.

O mănăstire din Marea Britanie caută vampiri

Ruinele gotice care au inspirat romanul ”Dracula” invită la cea mai mare adunare de vampiri din lume pentru a sărbători cea de-a 125-a aniversare de la lansarea iconicului roman de groază. Aniversarea este, desigur, un bal mascat pentru pasionații de vampiri. 

Situate în North Yorkshire, Regatul Unit, ruinele de la Whitby Abbey constau dintr-o mănăstire construită în urmă cu 1400 de ani, care a devenit mai târziu o mănăstire benedictină din secolul al XIII-lea.

Autorul romanului, Bram Stoker, a vizitat locul în 1890. El chiar a luat numele personajului său dintr-o carte pe care a citit-o la biblioteca publică a locației despre Vlad Țepeș, în timpul vizitei sale, potrivit English Heritage, o organizație nonprofit care gestionează ruinele. Mănăstirea apare în repetate rânduri în romanul ”Dracula”. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel