Data actualizării:
Data publicării:

Ce se va întâmpla cu absolvenţii de medicină generală care nu au promovat rezidenţiatul. Proiectul de lege a fost depus în Parlament

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
O propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei Guvernului 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului prevede că cei care au absolvit medicină generală, după anul 2005, dar care nu au abținut notă de trecere la rezidențiat, ar putea obține un post în cadrul cabinetelor de medicină şcolară. Propunere a fost deja depusă în Parlament.    

'Medicii de medicină generală, absolvenţi ai facultăţilor de medicină după anul 2005 şi care nu au promovat examenul de rezidenţiat, pot fi încadraţi în cabinetele de medicină şcolară', prevede propunerea legislativă depusă de un grup de senatori şi deputaţi PNL, precum şi de senatorul PSD Adrian Streinu Cercel.

Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se aprobă prin ordin al ministrului Sănătăţii în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ, mai prevede proiectul.

Iniţiatorii subliniază, în expunerea de motive, că medicina şcolară reprezintă un punct important în asigurarea asistenţei medicale şi a prevenirii îmbolnăvirilor în rândul copiilor.

'La nivel naţional, adaugă parlamentarii, există 3.370 de cabinete medicale şcolare, din care 3.237 în unităţile de învăţământ în masă şi 133 în unităţile de învăţământ special, precum şi 501 cabinete stomatologice, din care 484 în unităţi de învăţământ de masă şi 17 unităţi de învăţământ special. Potrivit datelor oficiale, în aceste cabinete medicale sunt încadraţi 2.081 medici şi 4.320 asistenţi medicali. Rezultă astfel un deficit de personal medical pentru asigurarea asistenţei medicale în reţeaua de medicină şcolară care poate fi asigurat prin încadrarea medicilor de medicină generală, absolvenţi ai facultăţilor de medicină după anul 2005 care nu au promovat examenul de rezidenţiat. Propunerea legislativă reglementează încadrarea acestor medici în cabinetele de medicină şcolară', precizează iniţiatorii.

Proiectul a fost depus la Senat - ca primă Cameră sesizată, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel