Data publicării:
Ce se întâmplă, de fapt, în Spațiul Schengen, în timp ce România așteaptă o decizie favorabilă de la Nehammer și Karner
O decizie favorabilă pentru aderarea deplină a României la Spațiul Schengen ar urma să fie luată în perioada următoare.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV „Se coace“ dosarul Schengen. Predoiu, detalii din culise despre negocierile cu Gerhard Karner / video
Țara noastră a fost acceptată deja cu frontierele terestre și maritime în spațiul de liberă circulație, însă Austria nu și-a dat încă acordul pentru accederea și cu granițele terestre, potrivit Antena 3 CNN.
Ministrul Cătălin Predoiu a confirmat de curând că decizia ar putea fi luată în perioada 21-22 noiembrie 2024, la Budapesta, acolo unde va exista o întâlnire între miniștrii Afacerilor Interne din România, Bulgaria, Austria și Ungaria.
Totuși, se pare că Spațiul Schengen nu mai este pe deplin o zonă de liberă circulație, deoarece multe state europene au reintrodus în ultima perioadă controale la frontiere. Măsurile sunt în consonanță cu Tratatul Schengen, care permite unui stat membru să reintroducă controale la granițele sale pentru o perioadă bine delimitată de timp și doar cu motive serioase – amenințări la securitatea internă și alte riscuri provocate de evenimente excepționale.
Printre motivele invocate de unele state membre se numără atentatele teroriste, criza migranților, riscurile legate de traficul de droguri sau diversele războaie din apropierea granițelor europene.
În acest moment, următoarele state au reintrodus diferite forme de controale de frontiere:
- Germania a reimpus controale la toate granițele sale terestre - cu Belgia, Olanda Luxemburg, Danemarca, Polonia, Cehia, Austria, Elveția și Franța. Aceste controale sunt în vigoare din 26 septembrie 2024 până pe 15 martie 2025.
- Franța a reimpus controale la toate granițele sale terestre - cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia și Spania. Aceste controale sunt în vigoare din 1 noiembrie 2024 până pe 30 aprilie 2025.
- Italia a reimpus controalele la granița sa nordică cu Slovenia. Restricțiile sunt în vigoare din 21 octombrie 2023 și au fost prelungite până pe 18 decembrie 2024.
- La rândul său, și Slovenia a reimpus controalele la granițele sale Schengen cu Ungaria și Croația din 21 octombrie 2023. Dacă nu vor fi reînnoite, ele urmează să expire pe 21 decembrie 2024.
- Și Austria menține controalele la frontierele sale Schengen cu Ungaria și Slovenia.
- Danemarca menține restricții la granița terestră cu Germania, dar și la granițele maritime cu țara vecină de la sud.
- Suedia menține restricții la granițele sale Schengen pentru toate țările cu care are granițe.
Din 9 decembrie, Țările de Jos au anunțat că vor reintroduce controalele la frontiere, timp de șase luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News