Ce se întâmplă în spitalele judeţene. Prof. dr. Lupaşcu, semnal de alarmă: Pot fi salvate vieţi. Problemă de PROFESIONALISM
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ
Prof. dr. Cristian Lupașcu a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că foarte multe vieţi ar putea fi salvate dacă oamenii ar conştientiza faptul că există un mod prin care persoanele acestea pot fi ajutate să trăiască.

Prof Dr Cristian Lupașcu a vorbit, în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate", despre faptul că, din păcate, în România numărul de donări de organe de la persoanele aflate în moarte cerebrală este foarte mic. 

"În ceea ce priveşte locul pe care îl ocupăm noi în lume şi în Europa suntem printre ţările codaşe în ceea ce priveşte rata donării de organe, dacă vorbim despre moartea cerebrală. Suntem undeva la 4,39 de donatori la milionul de  locuitori. Deci un calcul simplu arată cam cât de mulţi donatori am putea să avem într-un an.

Sigur că este cu totul insuficient pentru necesităţile şi pentru listele de aşteptare pe care le avem noi. Şi aici sigur că lucrurile pot fi îmbunătăţite. Comitetul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant s-a întâlnit de mai multe ori tocmai pentru a identifica soluţiile care ar putea să amelioreze această rată a donării.

Dacă vorbim strict de mediatizarea donării în rândul populaţiei, aici s-au făcut în ultimii ani paşi destul de importanţi. Carenţele care au reieşit sunt acelea că nu se fac suficiente eforturi la nivelul marilor spitale judeţene. Toate au un potenţial de a identifica posibilii donatori în moarte cerebrală destul de important. Aici este încă mult de făcut în ceea ce priveşte profesionalismul până la urmă al persoanelor care au fost nominalizate să coordoneze activitatea la nivelul acestor spitale", a declarat prof. dr. Cristian Lupaşcu.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel