Pierderea memoriei este una dintre cele mai frecvente tulburări cognitive cu care se confruntă persoanele de peste 65 de ani. Deși multe dintre corelații nu au fost încă determinate, dieta pare să fie cea mai bună modalitate de a tempera procesele degenerative. Și un nou studiu constată că un bol de cereale ar putea fi medicamentul potrivit pentru memorie, notează Theladders.
Cercetătorii de la Sydney University of Technology au dezvăluit recent utilitatea fructelor, legumelor și cerealelor bogate în cereale în lupta noastră continuă împotriva declinului asociat vârstei.
În analiza lor longitudinală a 139.000 de participanți, publicată în Jurnalul Internațional de Sănătate Publică, a fost stabilită cu succes o asociere între grupurile de alimente, pierderea de memorie, bolile cardiace comorbide și diabetul (ambele tip 1 și 2).
"Intervenția dietetică în prevenirea și gestionarea bolilor cronice, luând în considerare faptul că populațiile mai în vârstă se confruntă adesea cu multiple afecțiuni cronice, este o adevărată provocare", a explicat co-autorul studiului, Dr. Xiaoyue Xu într-un comunicat de presă.
„Pentru a obține cele mai bune rezultate pentru îmbătrânireasănătoasă a populației, sunt esențiale dovezi științifice care susțin o intervenție dietetică eficientă în prevenirea și gestionarea afecțiunilor cronice care apar simultan", a mai spus el.
Cercetătorii au căutat să distingă valoarea alimentare pentru persoanele deja înaintate în vârstă. Printre octogenari, consumul unui bol de cereale a prevenit apariția pierderii de memorie și a bolilor comorbe.
„Consum mare de fructe, legume și alimente bogate în proteine asociate cu șanse mai mici de pierdere a memoriei. Consumul mare de fructe și legume este asociat, de asemenea, cu șanse mai mici de boli cardiace comorbide (p ≤ 0,001). Oamenii cu vârsta ≥ 80 de ani cu un consum redus de cereale au avut cele mai mari șanse de pierdere a memoriei și boli cardiace comorbide decât oamenii din alte grupe de vârstă ", au explicat autorii în noua lucrare.
Chiar și pe termen scurt, studiile efectuate anterior au arătat cum consumul unui bol de cereale pe zi îmbunătățește performanța pe parcursul săptămânii și scade riscul deficitului de concentrare. Autorii noului raport subliniază necesitatea unui echilibru dietetic indiferent de vârstă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Medeea Marinescu își explică lipsa de reacție publică după ce Florin Piersic a fost internat de urgență
- BANCUL ZILEI: Secretul ascuns al limbii române
- Medicul Alin Popescu, despre un aliment de pe masa de Paște: Preparat așa... e nenorocire completă / Asta e o regulă pe care mulţi nu o respectă, din păcate
- Tragedia din Vinerea Mare care a făcut înconjurul lumii. Peste 100 de români, majoritatea copii, au ars de vii în biserică
- Mircea Diaconu: E un fenomen, pe care nu-l sesizează aproape nimeni, care se petrece în România. Sunt vizați tinerii educați, IT-iștii, modernitatea țării
- BANCUL ZILEI: Ați greșit numărul!
- Vasile Bănescu explică: De ce slujba de Înviere nu are loc în biserică. Când începe și când se termină sfânta slujbă a Paștelui
- Miracolul Luminii Sfinte? Ce știm despre aprinderea ei: Un arab și un turc verifică înainte Sfântul Mormânt
- Mioara Roman îi trimite semne Oanei Roman, din lumea de dincolo, chiar în Săptămâna Mare / foto în articol
- Preotul Paul Iulius Negoiță, despre cea mai importantă tradiție de Înviere. Puțini mai respectă de Paște această regulă foarte veche, dar extrem de valoroasă