Data publicării:

Ce se întâmplă în creierul copiilor care se joacă pe calculator sau consolă

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la JESHOOTS.com, pexels
Fotografie de la JESHOOTS.com, pexels

Sunt jocurile video motiv de îngrijorare sau metodă de dezvoltare a creierului? Asta au încercat să afle cercetătorii americani. Iată ce au descoperit. 

Deşi mulţi specialişti insistă pe efectele negative la nivel psiho-emoţional al jocurilor video printre copii, un nou studiu publicat în SUA arată că ar putea exista şi efecte cognitive benefice. 

Bader Chaarani, profesor de psihiatrie la Universitatea din Vermont, spune că a fost extrem de atras de subiect, dat fiind faptul că şi el se joacă foarte mult. Acesta a vrut să afle, spune Science Alert, ce se întâmplă la nivel neuronal cu cei care îşi petrec timpul astfel. 

Chaarani şi colegii săi au analizat datele disponibile din studiul Dezvoltării Cognitive la Adolescenţi, studiu finanţat de Institutul Naţional de Sănătate. Au văzut, astfel, tomografii aparţinând unui număr de aproximativ 2000 de copii de 9 şi 10 ani, care au fost separaţi în două grupuri: unii nu au jucat niciodată un joc video, alţii se joacă cel puţin trei ore pe zi. 

Astfel, fiecare grup a primit două sarcini. În primul rând, elevilor li s-au arătat imagini cu săgeţi orientate spre stânga sau dreapta, şi au fost ulterior rugaţi să apese pe săgeţile de la tastatură în direcţia corectă cât de repede pot. Li s-a spus, de asemenea, să nu apese niciun buton dacă văd pe ecran mesajul STOP, pentru a măsura cât de bine îşi pot controla impulsurile. 

În al doilea exerciţiu, copiilor li s-au arătat feţe ale oamenilor şi apoi au fost întrebaţi dacă o fotografie arătată ulterior se potrivea sau, pentru a le testa memoria. 

Echipa a concluzionat că cei care se joacă periodic au realizat cu succes ambele exerciţii. "Rezultatele ridică posibilitatea ca jocurile video să aibă efecte neurocognitive măsurabile", au concluzionat autorii. 

Chaarani spune, însă, că e greu de spus dacă jocurile sunt cele care influenţează performanţa cognitivă sau dacă procesul este invers. 

Cel mai lung joc de Monopoly a durat 70 de zile

Chiar dacă mulți dintre noi cunosc intr-un fel anume jocul Monopoly, el ascunde o serie de curiozități la care nici nu ne-am fi gândit vreodată. În continuare vom prezenta o serie de curiozități despre cel care poartă denumirea de cel mai popular joc din lume - Monopoly, care cu siguranță vă vor fascina și vă vor ridica și mai mult interesul de a juca acest joc.

Cel mai scump joc de Monopoly realizat vreodată și vândut desigur a ajuns la valoarea de 120.000 € - realizat din pietre semiprețioase și cristale prețioase cu o bază metalică. Toți banii care au fost câștigați de pe urma vânzărilor acestui tip de joc au fost donați fundațiilor nonprofit.

Monopoly are și o zi în care este sărbătorit ca și cel mai popular joc, fiind considerată ziua de 7 aprilie și celebrată la nivel internațional.

In 2019, de ziua internațională a acestui joc, peste 32.000 de oameni au jucat în același timp Monopoly în cadrul site-ului de socializare Facebook. Cu această ocazie jocul a intrat și în cartea recordurilor Guiness, ca fiind cel mai jucat joc pe o rețea de socializare, în cadrul căruia au participat în același timp cei mai mulți jucători, mai mult de 32 de mii pe secundă.

Monopoly realizat din aur a fost cotat ca fiind cel mai scump joc de acest fel. El a intrat în cadrul obiectelor de valoare a muzeului American Finance, iar piesele sale sunt realizate din diamante. Valoarea integrală a jocului depășește suma de 2 milioane de dolari, având în vedere că numai zarurile sale sunt în valoare de peste 10 mii de dolari americani. Acestea sunt confecționate din mai mult de 42 de diamante, în total jocul cuprinzând peste 165 de pietre prețioase. Inițial cel mai valoros Monopoly din lume a putut fi admirat în cadrul muzeului Smithsonian. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel