Ce se întâmplă în corpul tău când ai un nivel crescut al trigliceridelor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user12538980
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user12538980
Consumul excesiv de alimente bogate în zahăr, alcool, grăsimi, fumatul sau stilul de viață sedentar pot provoca un nivel ridicat de trigliceride în sânge, ceea ce implică o creștere a riscului de hipertrigliceridemie.

Hipertrigliceridemia reprezintă un nivel ridicat de trigliceride în sânge. Este un semnal de alarmă în fața bolilor cardiovasculare. Se estimează că trigliceridele sunt ridicate atunci când concentrația lor în sânge depășește 200 mg/dL. Concentrația ideală de trigliceride în sânge ar trebui să fie sub 150 mg/dl, motiv pentru care este important să fim atenți la această cifră atunci când ne facem analizele de sânge și primim rezultatele.

Ce sunt trigliceridele 

Trigliceridele sunt lipide pe care organismul le sintetizează din grăsimea absorbită de intestin sau glucoza din ficat. Ele sunt foarte importante pentru rezervele corpului nostru, deoarece constituie una dintre principalele surse de energie și sunt folosite de mușchi, inclusiv inimă. În mod normal, ele circulă în mod natural în sânge. Dacă există depozite ale acestora în peretele arterial, acestea pot fi începutul unei posibile boli cardiovasculare.

Nivelurile ridicate de trigliceride în sânge, care duc la hipertrigliceridemie, pot crește riscul de aterom, mici umflături grase care se dezvoltă în artere de-a lungul anilor. Un aterom poate provoca tromboză, accident vascular cerebral și infarct miocardic, printre alte afecțiuni.

Pentru a efectua un test de sânge, se recomandă să mergi pe stomacul gol, deoarece trigliceridele își cresc semnificativ nivelul după masă și rămân ridicate timp de mai multe ore. Atunci când suntem înfometați, ficatul gestionează trigliceridele în organism, menținând astfel aportul de energie de care mușchii au nevoie.

2. Sursa foto... (analize-sange_04263900.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik 

Cum se diagnostichează hipertrigliceridemia

Hipertrigliceridemia se diagnostichează printr-un test de sânge. După ce s-a efectuat testul de sânge în care trigliceridele au avut valori ridicate, este important să se repete testul după un post de 12 ore. Rezultatul poate fi legat de tiroidă, iar în majoritatea cazurilor intervin factori genetici.

Ce poți face pentru a reduce trigliceridele

Baza este menținerea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație care să reducă grăsimile saturate, evitând alimentele procesate, prăjelile, produsele de patiserie, mezelurile și carnea grasă. Această dietă ar trebui să acorde prioritate alimentelor hipolipemiante, cum ar fi nucile, ovăzul, fructele, legumele și soia.

Exercițiul fizic făcut în mod regulat ne ajută să menținem trigliceridele la niveluri optime. Acestea sunt principalele recomandări de urmat pentru a reduce nivelul de trigliceride din sânge:

  • Verificarea regulată a nivelului de trigliceride.
  • Controlul colesterolului.
  • Adoptarea unei diete adecvate, sărace în grăsimi și zaharuri.
  • Practicarea exercițiilor fizice în mod regulat.
  • Menținerea greutății sub control prin monitorizare.
  • Abținerea de la consumul de alcool și tutun, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel