Ce se întâmplă dacă strănuți sau tușești pe Everest
Urmele se văd și peste secole.
Oamenii de știință au găsit pe Everest urme vechi ale oamenilor, hibernând în solul înghețat. Aventurierii care ajung pe Everest lasă tot felul de urme, fie că e vorba de plastic sau orice altceva. Din păcate, unii rămân acolo pentru veșnicie. Cercetătorii au descoperit însă că mai rămâne ceva în urma lor: microbi. Cercetări recente au scos la iveală urme microbiene provenind de la om la o altitudine de 7.900 de metri, scrie IFL Science. ”Există semnătură umană înghețată în microbiomul de pe Everest, chiar și la această altitudine”, a declarat Steve Schmidt, autorul studiului publicat de Arctic, Antarctic, and Alpine Research. ”Dacă cineva și-a suflat nasul sau a tușit, astfel de lucruri pot fi găsite apoi”, a mai spus acesta.
Germeni microscopici îngheţaţi
Astfel de gesturi neînsemnate contaminează totul cu germeni microscopici. Iar dacă se întâmplă pe Everest, totul va îngheța și va fi conservat în timp. Aşa se face că poţi găsi pe Everest urme ale celor care au trecut pe acolo. Însă ce nu se așteptau oamenii de știință să găsească este ca acești microbi, obișnuiți cu căldura corpului uman, să fie în viață, hibernând în solul înghețat.
Printre organismele depistate se află stafilococi și streptococi, care în mod normal s-ar găsi în nasul și gura noastră și despre care oamenii de știință nu și-au imaginat că ar putea supraviețui unor temperaturi atât de joase, lipsei apei și ultravioletelor puternice. Chiar dacă aceste microorganisme lăsate în urmă de către oameni nu au un impact notabil asupra mediului, acest lucru ar trebui să ne amintească ce impact avem noi, oamenii, asupra acestei planete și asupra altora, pe care am putea ajunge.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News