Ce se întâmplă dacă priveşti 10 minute în ochi pe cineva. Experimentul ÎNFIORĂTOR pe care nu ar trebui să îl faci NICIODATĂ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
 Pixabay
Pixabay
Un psiholog italian a descoperit ce se întâmplă dacă priveşti 10 minute, încontinuu, în ochii altcuiva.

20 de persoane au acceptat să participe la studiul italianului Giovanni Caputo, de la Universitatea din Urbino. Potrivit Science Alert, acesta le-a cerut voluntarilor să stea faţă în faţă, la o distanţă de un metru una de cealaltă, şi să se privească ochi în ochi pentru 10 minute. În urma acestei experienţe, starea de conştiinţă a tuturor participanţilor la studiu s-a alterat.

Reacţii bizare

Ce au trăit aceştia e de necrezut! Toţi au avut experienţe ciudate în afara corpului, au avut halucinaţii cu monştri, cu rudele lor şi cu propriul chip pe care începeau să îl vadă în locul chipului persoanei pe care o priveau în ochi. „Descrierile participantilor au fost despre deformări ale feţei partenerului, vedeau feţele părinţilor decedaţi sau încă în viaţă, vedeau chipuri arhetipale de femei bătrâne, copii sau portretul unui strămoş, feţe de animale cum ar fi o pisică sau un leu şi chiar animale fantastice, precum monştri”, a declarat Giovanni Caputo. În încăpere, lumina era destul de puternică astfel încât participanţii să poată vedea cu uşurinţă trăsăturile feţei şi suficient de slabă astfel încât percepţia culorilor să le fie diminuată.

În transă, sub efect de drog

La sfârşitul celor 10 minute de experiment, participanţii la studiu au fost rugaţi să răspundă unor chestionare. Una dintre întrebări se referea la „simptomele disociative”. Disocierea este un termen folosit în psihologie pentru a descrie o întreagă gamă de experienţe psihologice care fac o persoană să se simtă detaşată de ceea ce este în jurul său: pierderea memoriei, vedere în culori distorsionate sau sentimentul că lumea nu este reală, toate pot fi provocate de abuz sau traumă, uneori şi de experienţe plăcute. De asemenea, droguri ca LSD-ul, alcoolul sau ketamina provoaca astfel de stări. În urma studiului psihologului italian s-a demonstrat că şi  privitul ochi în ochi ne poate face să trăim aceste experienţe. Este interesant de observat că aceste simptome sunt corelate cu deformările faciale, dar nu cu apariția de fețe ciudate. Caputo sugerează că aceste halucinații, așa-numitele „apariții de chipuri ciudate”, pot fi o consecință a „întoarcerii” la realitate după statul disociativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel