Data publicării:

Ce se întâmplă dacă nu mai mănânci zahăr timp de o lună

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @sweet_tomato
FOTO: Freepik @sweet_tomato

Beneficii importante pe care le obțineți dacă renunțați la consumul de zahăr adăugat.

Renunțarea la zahăr este o mare provocare pentru oameni, însă beneficiile obținute ar trebui să vină în ajutorul celor care ”taie” zahărul adăugat în alimentație.

Este cunoscut faptul că un consum crescut de zahăr este asociat cu un risc crescut de probleme de sănătate, inclusiv ficat gras (boala ficatului gras non-alcoolic), diabet de tip 2 și boli de inimă.

Principalul obiectiv al acestui ”detox” de zahăr este renunțarea la toate sursele de zahăr adăugat timp de 30 de zile. În schimb, este important să vă concentrați pe consumul de alimente integrale, dense în nutrienți și care nu conțin zaharuri adăugate.

Astfel, se pot consuma zaharurile naturale, pe care le găsiți în legume, fructe și produse lactate. Iar cele la care este indicat să renunțați, și care sunt dieta omului modern, includ cerealele de la micul dejun, înghețata, prăjiturile, biscuiții, bomboanele, sucurile și băuturile pe bază de cafea, îndulcite.

Beneficiile renunțării la zahăr

Reglarea nivelului de zahăr din sânge

Consumul frecvent de alimente și băuturi îndulcite dăunează gestionării glicemiei și poate crește riscul de diabet de tip 2.

Dietele bogate în alimente și băuturi îndulcite au fost asociate cu niveluri ridicate de zahăr în sânge, precum și rezistența la insulină, care este  o afecțiune în care celulele devin mai puțin sensibile la insulină, hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge.

Reducerea zahărului adăugat este o modalitate bună de a reduce nivelul glicemiei și al insulinei, chiar dacă o faceți pentru o perioadă scurtă de timp.

Scăderea în greutate

Atât băuturile, cât și alimentele îndulcite sunt bogate în calorii și cu un conținut scăzut de proteine și fibre. Dn acest motiv, o dietă bogată în alimente dulci a fost asociată cu o creștere a greutății.

Mai mult decât atât, consumul crescut de zahăr adăugat a fost asociat și cu creșterea grăsimii viscerale, care la rândul său este corelată cu un risc crescut de boli de inimă.

Sănătatea orală

Consumul de zahăr adăugat este strâns legat de un risc crescut de carii și boli ale gingiilor atât la copii, cât și la adulți. Iar acest lucru este cauzat de bacteriile din gură care descompun zahărul și produc acid care poate deteriora dantura.

FOTO: Freepik

Sănătatea ficatului

Dietele bogate în zahăr, în special cele bogate în fructoză, pot crește riscul de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic, o afecțiune caracterizată prin acumularea de grăsime în ficat.

Un studiu efectuat pe 47 de persoane a arătat că cei care au băut zilnic 1 litru de sucuri îndulcite, timp de jumătate de an, au avut niveluri semnificative mai mari de grăsime pe ficat, grăsime viscerală, dar și niveluri de trigliceride în sânge decât cei care au băut aceeași cantitate de lapte degresat, sucuri dietetice sau apă, scrie Heathline.

Sănătatea inimii

Dietele bogate în zahăr sunt legate de factorii de risc ai bolilor de inimă, inclusiv tensiunea arterială ridicată, nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL (colesterolul ”rău”).

De altfel, s-a demonstrat că dietele care limitează zahărul adăugat, cum ar fi dieta paleo și dietele pe bază de plante cu alimente integrale, reduc semnificativ factorii de risc de boli de inimă, cum ar fi nivelurile ridicate de trigliceride și de colesterol LDL.

Alte posibile beneficii

O astfel de dietă fără zahăr adăugat poate să îmbunătățească starea generală de sănătate. De exemplu, studiile sugerează că un consum crescut de zahăr este asociat cu simptomele de anxietate și depresie, iar ”tăierea” zahărului poate să reducă din aceste simptome.

Ce să consumați în timpul dietei fără zahăr

Potrivit sursei menționate, în timpul lunii în care nu consumați zahăr adăugat este indicat să vă orientați spre produsele alimentare care vă dau energie sănătoasă.

Așadar consumați: legume (broccoli, conopidă, spanac, morcovi, sparanghel, zucchini, cartofi dulci) și fructe (mere, portocale, fructe de pădure, struguri, cireșe, grape fruit), pentru aportul de vitamine și minerale, carne (pui, pește, tofu, ouă) și lactate, pentru aportul de proteine, gălbenuș de ouă, avocado, nuci, semințe, ulei de măsline, pentru aportul de grăsimi sănătoase.

Citește și: 7 băuturi care vă ”taie” pofta de zahăr. Una dintre ele poate să fie consumată la orice vârstă

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel