Ce se întâmplă dacă nu dai citirea la gaze
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
În momentul de faţă, trecem printr-o criză economică majoră, în care inflația crește de la o lună la alta. Facturile la energia electrică și gaze au explodat, în ultima perioadă, și nici pentru viitor nu se anunță vești bune. O metodă eficientă care ne ajută să mai economisim este să dăm indexul la gaz în fiecare lună. Astfel, avem o evidenţă corectă a valorilor şi nu mai suntem nevoiţi să achităm din timp estimările companiei furnizoare.

Ce se întâmplă dacă nu dai indexul la gaze?

Furnizarea de gaze se face pe baza unui contract în care părțile implicate au mai multe drepturi și obligații. Compania se angajează se distribuie gaze continuu și să repare eventualele probleme de pe rețea, în timp ce persoana fizică semnează că va plăti suma de bani pentru gazele consumate, în fiecare lună. Cei care sunt racordaţi la gaze au două opțiuni: fie dau indexul prin telefon sau online (pe aplicații sau prin site), fie așteaptă citirea contorului de către angajații companiei. În felul acesta este emisă factura, pe o lună, cu suma care trebuie plătită. 

Un consumator poate să dea indexul cu câte gaze a consumat într-o lună, la telefon sau online. În felul acesta, știe exact cât are de plată înainte să fie emisă factura. Dacă nu face acest lucru, compania va emite o factură estimativă, potrivit indexurilor anterioare, iar la o anumită perioadă de timp angajații acesteia vor veni și vor citi contorul. Drept urmare, va urma o regularizare, iar consumatorul de gaze va ajunge să plătească mai mult sau mai puțin, în funcție de cât a consumat în realitate.

Ce se întâmplă dacă nu plătești factura la gaze?

În cazul în care o persoană fizică nu a plătit factura până la data scadentă, aceasta mai are la dispoziție 15 zile până în momentul în care instalaţia va fi deconectată. Pentru reconectare la reţea trebuie plătit un tarif în funcție de tipul de abonament. Reluarea furnizării de gaze naturale este realizată în maxim 24 de ore de la data la care se plătește suma restantă. Reconectarea ar urma să fie efectuată de operatorul de distribuţie doar în prezenţa abonatului şi numai cu acordul acestuia.

Rezervele de energie ale României, pe terminate

Din păcate, un raport al „British Petroleum” arată că dacă se menține nivelul actual de extracție rezervele de energie ale României sunt aproape de final, iar gazele naturale se termină în 9 ani, în timp ce petrolul în aproximativ 20 de ani. Cercetările arată că în Marea Neagră românească se găsesc aproximativ 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit unor estimări mai vechi ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Rămâne de văzut cine va pune mâna pe aceste gaze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel