Data publicării:

Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic iaurt

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @Kamal Uddin
FOTO: Freepik @Kamal Uddin
Șase motive pentru a consuma zilnic iaurtul. Unul dintre ele are legătura cu sănătatea mintală.

Iaurtul este un produs lactat foarte apreciat atât pentru beneficiile pe care le are, dar și pentru versatilitatea pe care o are, putând fi folosit ca bază pentru bolul de granola de dimineață, ca o gustare ”la purtător”, ca un desert sănătos ori chiar ca bază pentru un sos de salată sau o marinată de casă.

Mai mult decât atât, în prezent există o multitudine de tipuri de iaurt, astfel încât să se poată bucura și persoanele care sunt la dietă sau care au intoleranță la lactoză.

iaurtul este bogat în nutrienți precum proteinele, calciul, probiotice, fiind asociat cu oase puternice, sănătatea microbiomul, dar și controlul greutății.

S-a demonstrat că un consum frecvent de iaurt îmbunătățește factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, reduce riscul de diabet și îmbunătățește funcția imunitară”, spune nutriționistul Brooke Glazer, potrivit EatThis.

Ce se întâmplă atunci când mâncați iaurt în fiecare zi

Vei primi un aport de proteine

Iaurtul - în special iaurtul grecesc sau skyr-ul islandez - poate fi excelent pentru a oferi un aport de proteine cu un nivel scăzut de zahăr și grăsimi.

Deoarece proteinele vă pot ajuta să vă mențineți sătul, reducând hormonii foamei și minimizând poftele, un aliment bogat în proteine, cum ar fi iaurtul, poate fi ideal ca o masă de dimineață sau ca o gustare la mijlocul după-amiezii, care vă poate ajuta să vă mențineți sătul până la cină.

Niveluri mai sănătoase ale tensiunii arteriale

Un studiu din 2018 publicat în Journal of Hypertension a constatat că un consum mai mare de produse lactate - în special de iaurt din lapte - a fost legat de mai puține cazuri de hipertensiune arterială la adulți.

Nivelul colesterolului "rău" poate scădea

Pe lângă potențialul de a ajuta la scăderea tensiunii arteriale, iaurtul vă poate ajuta și inima prin faptul că poate ajuta la gestionarea nivelului de colesterol din sânge.

Crește aportul de calciu

În afară de proteine, un nutrient util pe care iaurtul îl poate oferi organismului tău este calciul, necesar pentru funcțiile legate de mușchi, nervi, vase de sânge și oase.

Tractul tău digestiv va primi un ajutor suplimentar

În timp ce cuvântul ”bacterii” poate declanșa automat asocieri negative, există bacterii "bune" care sunt esențiale pentru a vă asigura că tractul digestiv funcționează corect. O modalitate prin care puteți crește nivelul acestor bacterii bune este consumul de probiotice: microorganisme vii care se găsesc în anumite alimente și suplimente.

Sănătatea mentală se poate îmbunătăți

Probioticele nu au un impact pozitiv doar asupra sănătății fizice, ci și asupra sănătății mentale. Un număr din ce în ce mai mare de studii au demonstrat că legătura dintre intestin și creier există cu siguranță, alte cercetări au descoperit că probioticele îmbunătățesc anxietatea, depresia, stresul, starea de spirit și memoria.

Citește și: Cele trei alimente pe care nu ar trebui să le consumi niciodată dimineața, deși pentru mulți sunt nelipsite de la micul dejun

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel