Ce se întâmplă dacă datoria publică depășește 50%. Economistul Mircea Coșea: România nu e Grecia sau Italia
Economistul Mircea Coșea a declarat ce se poate întâmpla cu statul român dacă datoria publică depășește 50%.
Economistul Mircea Coșea susține că România ar trebui să se ferească ”extraordinar de mult” să depășească limita de 50% în privința datoriei publice. Momentan, datoria publică se află la 48,5%.
”Dacă trecem de 50% sunt mai multe lucruri care trebuie spuse. Primul lucru, conform legii finanțelor ar trebui ca să existe un plan de măsuri pentru stoparea cheltuielilor și datoriilor - ceea ce nu s-a făcut sau încă nu e cazul.
În al doilea rând sunt comparații care au spus: nu înseamnă nimic 50%. Italia are peste 100, Grecia peste 100. Nu e așa. Este greșit. România nu trebuie să depășească 50% pentru că asta este limita capacității ei de rambursare. Peste 50% nu mai poate rambursa, iar dacă intră în incapacitate de plată, noi nefiind în zona euro, nu suntem ajutați de Banca Europeană așa cum s-a întâmplat cu Grecia când a intrat în incapacitate de plată . (...)
Deci să ne ferim extraordinar de mult să depășim această limită pentru că atunci vom avea de a face nu numai cu austeritate cruntă în România pentru că va trebui neapărat să punem stop la cheltuieli, dar intrăm și într-o chestiune destul de problematică în legătură cu relațiile intraeuropene pentru că nefiind în zona euro toți vor avea suspiciuni în legătură cu capacitatea României de a face față ciclului economic european”, a declarat Mircea Coșea pentru Antena 3.
Mircea Coșea, despre împrumuturi
Același economist afirma, în vară, potrivit unui material publicat pe DC News, că va continua politica de împrumuturi.
”Acestea se vor face la preţuri din ce în ce mai mari, pentru că România este un cumpărător în orice condiţii. Depăşirea cifrei de 50 la sută datorie publică face să se aplice legea responsabilităţii fiscale care va duce la o austeritate legală. Va trebui, în mod legal, să se restrângă cheltuieli, să se îngheţe venituri. Există şi un lucru bun, pentru că această creştere a preţurilor, pe care o vedem acum şi care se explică prin elemente structurale, nu conjuncturale, e în interesul Guvernului. Pentru că vor intra mai mulţi bani la buget", a declarat profesorul Coşea.
Expertul mai sublinia că nu mai poate continua ”cârpirea economiei” și că e nevoie de ”o restructurare, care înseamnă o reindustrializare. Trebuie să începem cu industria de procesare şi să mergem pe direcţia noii faze a revoluţiei industriale. Eu nu cred că se va obţine reducerea deficitului în obiectiv până la finalul anului şi am temeri importante cu trecerea EURO peste 5 lei. Vom simţi în buzunare totul, pentru că apar doi factori importanţi. Efectele inflaţiei internaţionale se fac resimţite în România, indiferent ce facem noi. Şi asta s-a văzut şi în faptul că Guvernul a luat măsuri de indexare a contractelor din construcţii, pentru că au crescut preţurile. Al doilea factor este că UE ne va obliga să luăm măsuri când nu vom reuşi să reducem deficitul”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News