Ce se întâmplă cu stratul de ozon al Pământului. ONU a făcut anunțul
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pexels.com (Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pexels.com (Pixabay
Organizaţia Naţiunilor Unite a vorbit despre ceea ce se întâmplă cu stratul de ozon al Pământului.

Stratul de ozon al Pământului se reface, anunţă Organizaţia Naţiunilor Unite. Potrivit specialiştilor, în următorii 40 de ani, acesta ar putea ajunge la consistenţa iniţială, cea din jurul anului 1980, când au început să apară primele goluri.

99% din substanţele chimice care afectau stratul de ozon, eliminate

Această evoluţie pozitivă vine ca urmare a multor acorduri internaţionale privind scoaterea din producţia globală a substanţelor chimice care afectau stratul de ozon, începând cu Protocolul de la Montreal, din Canada, în 1989, considerat astăzi a fi cel mai de succes acord semnat vreodată în privinţa mediului. Analizele arată că, de atunci, au fost eliminate aproximativ 99% din substanţele chimice care afectau stratul de ozon, iar primele semne de refacere au apărut după anul 2000, scrie Rador.

Dacă această politică se păstrează, stratul de ozon de deasupra Antarcticii va reveni la consistenţa iniţială în jurul anului 2066, deasupra Arcticii în jurul anului 2045, iar deasupra restului globului chiar mai devreme, în jurul anului 2040. Cercetătorii spun că succesul şi evidenţa efectelor pozitive în privinţa stratului de ozon arată că omenirea poate evita distrugerea mediului natural, iar industria poate să elimine şi celelalte substanţe care accelerează încălzirea globală.

Stratul de ozon are rol esenţial în reducerea nivelului de raze solare ultraviolete, raze care încălzesc planeta şi care, în cantităţi mari, au efecte nocive asupra sănătăţii umane, asupra plantelor şi animalelor. De asemenea, cercetătorii afirmă că refacerea stratului de ozon va contribui la reducerea încălzirii globale cu 0,5 grade Celsius până la sfârşitul secolului.

Cum și când ar putea avea loc sfârșitul lumii: "Planeta va intra în coliziune cu steaua sa"

Astronomii au observat în premieră o planetă îndepărtată care se apropie periculos de mult de steaua ei îmbătrânită, conform rezultatelor unui studiu publicat luni, care oferă o posibilă perspectivă asupra modului în care ar putea sfârşi Pământul, transmite AFP. Situată la o distanţă de 2.600 de ani-lumină de Pământ, Kepler-1658b este o exoplanetă - adică o planetă din afara sistemului solar - cu aproximativ aceeaşi dimensiune ca Jupiter, scrie Agerpres.

Spre deosebire însă de acel gigant gazos aflat departe de Soare, Kepler-1658b orbitează în jurul stelei sale la doar o optime din distanţa ce separă steaua noastră de Mercur, planeta cea mai apropiată de ea. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel