Ce se întâmplă cu rinichii tăi dacă bei cafea zilnic
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
Cofeina este cunoscută pentru proprietățile sale diuretice și chiar există studii care au descoperit că un consum de cafea frecvent reduce riscul de leziuni renale.

Milioane de persoane în întreaga lume își încep ziua cu o ceașcă de cafea. Băutura este aproape omniprezentă în viața noastră, așa că este firesc să ne întrebăm cum ne poate afecta sănătatea.

Din fericire, volumul de dovezi privind proprietățile sale benefice este tot mai mare și contraindicațiile sunt tot mai puține.

Un subiect controversat este efectul pe care îl are în mod specific asupra sănătății renale: în timp ce unele studii au asociat consumul excesiv de cafea cu un risc mai mare de a dezvolta anumite probleme de sănătate, alte cercetări demonstrează opusul.

Ce au descoperit cercetătorii 

Există multe cercetări care au concluzionat că un consum de cafea este benefic pentru rinichi. De exemplu, un studiu publicat în 2022, în revista științifică Kidney International Reports și realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins (Statele Unite), a ajuns la concluzia că a consuma cafea zilnic, indiferent de cantitate, reduce riscul de leziuni renale acute cu până la 15%. Reducerea, conform articolului, a fost mai mică la cei care beau două sau trei cești de cafea pe zi: acești oameni aveau cu până la 22% mai puține șanse de a suferi de această problemă.

În aceeași direcție, potrivit unei revizuiri a literaturii, publicată în Journal of Renal Nutrition în 2020, consumul de cafea era asociat, în funcție de doză, cu un risc mai mic de boală renală cronică, boală renală terminală și albuminurie (prezența crescută de albumină în urină).

În schimb, o lucrare publicată în JAMA Network Open a asociat consumul abundent de cafea cu o probabilitate mai mare de a dezvolta albuminurie, hiperfiltrare și hipertensiune la persoanele care metabolizează cofeina lent din cauza unei caracteristici genetice (o variație în gena CYP1A2) prezentă la aproximativ jumătate din populație. Este important să se menționeze că acest fenomen nu s-a observat la metabolizatorii rapizi.

De asemenea, un alt studiu, menționat de Scientific Reports în 2021, a constatat că un consum de băuturi cu cofeină era asociat cu o deteriorare mai mare a funcției renale la adulții cu supraponderalitate sau obezitate și sindrom metabolic.

2. Sursa foto... (cana-de-cafea_55315600.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm 

De ce aceste contradicții

Cafeaua conține mai mulți compuși activi, printre care cofeină. Acest lucru poate explica unele dintre multiplele sale efecte, care pot afecta în mod diferit persoanele, în funcție de caracteristicile lor.

De exemplu, cofeina acționează ca un diuretic, stimulând producția de urină și ajutând corpul să-și echilibreze nivelurile de lichide și minerale precum sodiul. Acest lucru, la rândul său, reduce acumularea de minerale precum sodiul sau potasiul în țesutul renal, ceea ce, în cazuri extreme, poate cauza probleme grave de sănătate renală.

Contrar acestui lucru, cofeina tinde, de asemenea, să crească tensiunea arterială, ceea ce crește riscul cardiovascular, în special la persoanele care au deja alți factori de risc. Hipertensiunea poate deteriora vasele de sânge ale rinichilor, afectându-le funcționarea.

De asemenea, nu se exclude posibilitatea ca alți compuși bioactivi să poată influența funcționarea rinichilor, fie în bine, fie în rău, sau în funcție de fiecare persoană.

Având în vedere toate acestea, pare că, pentru majoritatea oamenilor, un consum moderat de cafea nu este dăunător; totuși, este important să se țină cont de caracteristicile și condițiile individuale ale fiecăruia (de exemplu, prezența hipertensiunii, supraponderalitatea sau obezitatea) și să se consulte cu un profesionist înainte de a adapta consumul de cafea în concordanță cu sănătatea, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel