Data publicării:
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ciolacu: Nu comentez deciziile UE, îi rog ca nici ei să nu comenteze deciziile CCR
Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre pensiile speciale și renegocierile cu Comisia Europeană.
"În momentul în care am intrat cu legea în Parlament şi mi-am asumat-o pe coaliţie, împreună cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă, negocierile cu Comisia erau pe legea existentă. În momentul în care se aduce ceva în plus la legea negociată deja, este normal să reîncepem discuţiile cu Comisia.
În momentul acesta, vom face amendamentele, fiindcă nu se discută deciziile CCR - dacă vrem un stat de drept - și, pe urmă, în sesiunea extraordinară, o să retrecem legea prin Parlament. Renegociem obiecțiile făcute de CCR. Ne respectăm deciziile. (...) Nu suntem un stat în care eu, prim-ministrul României, sunt angajatul UE. UE este totuşi o instituție politică. Se va ajunge, până la urmă, la o decizie politică. Nu comentez deciziile UE, îi rog ca nici ei să nu comenteze deciziile CCR", a spus Marcel Ciolacu, la Aleph News.
Decizia CCR
Curtea Constituţională a României a decis, miercuri, să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.
"În ședința din data de 2 august 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, a decis, cu unanimitate de voturi în privința pct.1 și cu majoritate de voturi în privința pct.2:
1. A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile art.I-IV, art.XIII alin.(5) și (6) și art.XV din Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și anexele nr.1-3 la aceasta sunt neconstituționale.
2. A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate.
În esență, Curtea a constatat că diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiției, precum și omisiunea reglementării unor dispoziții tranzitorii efective în privința creșterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective în funcție, și, pe de altă parte, a vârstei de pensionare necesare acordării pensiei de serviciu afectează componenta funcțională/instituțională a principiului independenței justiției în substanța sa. De asemenea, se încalcă exigențele de calitate a legii prin lipsa unor reglementări tranzitorii clare, precise și previzibile cu privire la actualizarea pensiilor de serviciu și la eliminarea creșterii cu 1% a valorii de 80% care se aplică asupra bazei calcul a pensiei de serviciu pentru fiecare an care depășește vechimea standard de 25 de ani."Citește mai mult>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News