Ce se întâmplă cu pensiile și salariile. Ministrul Budăi, în direct: O tâmpenie, pe românește!
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat ce urmează în ceea ce privește pensiile, dar și salariile.
Noua Lege a Pensiilor trebuie adoptată în martie, conform Digi24, iar ministrul Muncii, Marius Budăi, dă asigurări în acest sens. El a declarat la postul TV menționat, întrebat dacă va fi totul gata conform graficelor, pentru a nu pierde banii europeni, că ”am să vă răspund cu fapte și am să vă spun că, până acum, Ministerul Muncii și toate agențiile din coordonarea acestuia - și mulțumesc public tuturor colegilor mei pentru implicare - și-au îndeplinit la termen și în tocmai toate jaloanele”.
Când va fi făcut anunțul despre pensii
Cât despre ce va conține noua lege a pensiilor și noua formulă de calcul, social-democratul a răspuns că ”am trecut și-n mandatul trecut și acum prin mai multe modificări și experiența mi-a demonstrat că e cel mai bine să comunici atunci când ai varianta finală”. ”Noi acum suntem în lucru cu Comisia Europeană, cu cei din Banca Mondială, din contractul de asistență tehnică, după ce creionăm, îi vom lua parteneri de discuție pe cei de la sindicate și patronate, vorbim aici de partenerii sociali, în implementarea acestor reforme” a continuat Marius Budăi.
Cu privire la recalcularea tuturor pensiilor, Marius Budăi a precizat că e vorba despre toate pensiile din sistemul public, dar și că totul va pleca de la analiza Legii 127. ”Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva, la un moment dat, nu punea legea pensiilor în paranteză, așa cum a fost pusă și cea a salarizării” a criticat ministrul.
”Cum să interzici așa ceva?”
Referindu-se la prevederea conform căreia nu se va mai interveni politic asupra pensiilor, social-democratul a replicat, în intervenția de la Digi24: ”E ca și cum ai interzice Parlamentului să legifereze. N-ai cum! La ce vă gândiți când spuneți că nu se va mai interveni politic asupra pensiilor? Dacă cineva a scris o tâmpenie, pe românește, nu înseamnă că noi trebuie să mergem după ea. Cine hotărăște în România sau în orice țară, cine face politicile publice atât din punct de vedere social, cât și economic? Un Guvern, care un Guvern este politic! Să spui că nu mai intervine niciun parlamentar la modificarea legii... Ba este dreptul constituțional al unui parlamentar de inițiativă legislativă. Cum să interzici așa ceva? Sunt utopii”.
Despre legea salarizării, Marius Budăi a precizat că sunt în calcul cu toate, având câteva scenarii: ”Cu siguranță, voi comunica public. În primul rând trebuie să avem un draft de lege, să-l putem prezenta coaliției politice, iar coaliția politică să ia o decizie, după care să discutăm public la ce concluzie am ajuns cu Banca Mondială și Comisia Europeană, ca apoi să depun proiectele de lege în Parlament, unde, iarăși, politic vor dezbate asupra proiectului”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News