Ce se întâmplă cu pensiile. Florin Roman, anunţ din Parlament
Termenul general de prescripție, de 3 ani, a fost eliminat, în urma votării, în Camera Deputaților, a unui amendament la legea pensiilor, pentru ca românii să nu mai aibă de pensionarii să nu mai aibă de suferit din cauza unor culpe ale funcționarilor, a transmis, marți, deputatul PNL, Florin Roman.
„Camera Deputaților, a adoptat în calitate de for decizional proiectul de lege 31/2020, care cuprinde și amendamentul solicitat de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, urmare a situației din județul Alba, unde o doamnă pensionară a fost văduvită de drepturile la pensie cuvenită, din cauza unei culpe a funcționarilor. Intervenția legislativă pe care am făcut-o în calitate de deputat liberal, impune termenul de prescripție pe perioada nedeterminată, înlăturând prevederea prescripției generale la 3 ani”, a declarat Florin Roman, liderul deputaților PNL.
Potrivit acestuia, au fost cetățeni care au reclamat existența unor situații în care, deși aveau de primit sume de bani de la Casa Națională de Pensii, aceștia nu și-au mai putut valorifica dreptul din cauza intervenirii termenului general de prescripție, cu toate că eroarea aparținuse organului administrativ.
Caz revoltător
„Ultimul caz revoltător, adus la cunoștința publicului, este cel al unei pensionare din județul Alba care a fost nedreptățită în ceea ce privește dosarul său de pensie, mai precis punerea în plată a deciziei de pensionare pentru limită de vârstă. Astfel, după ce inițial a depus documentele pentru a se pensiona anticipat, iar peste doi ani, la împlinirea vârstei legale de pensionare, a depus un nou dosar, dar, din cauza unei erori materiale, nu s-a procesat corect această modificare a statutului de pensionar pentru limită de vârstă”, spune Roman.
Astfel, pensionara din Alba, în loc să primească o pensie mai mare, la care avea tot dreptul, a primit o pensie mai mică, timp de 16 ani. Deși eroarea a fost descoperită, recalcularea sumelor pe care trebuia să le primească s-a făcut doar pentru ultimii trei ani, atât cât prevede termenul general de prescripție și nu pentru cei 16 ani de când primise decizia de pensionare pentru limită de vârstă, potrivit deputatului PNL.
„Pentru a evita pe viitor astfel de situații când, din cauza unor erori materiale apărute în procesul administrativ de evaluare, prelucrare și redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, prin amendament, am eliminat condiționarea față de termenul general de prescripție, în așa fel încât să nu mai conteze cât timp a curs de la data la care trebuia să intre în plată respectiva pensie și până la constarea greșelii din dosarul de pensionare”, a mai spus Roman, citează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News