Ce se întâmplă cu legea care permite Jandarmeriei să te ancheteze
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Liderul senatorilor PNL Alina Gorghiu și liderul senatorilor UDMR Attila Cseke au afirmat că nu ar susține proiectul de lege care acordă puteri sporite Jandarmeriei, și anume posibilitatea ca aceștia să te poată reține 12 ore fără mandat de la procuror sau judecător.

Potrivit proiectului care se află la Senat, jandarmii vor putea opri maşini în trafic, să percheziţioneze fără mandat şi să cheme cetăţeni la audieri.

„Este un proiect pe care eu personal nu l-am agreat deloc. Eu întotdeauna cred că funcţionează pârghii de prevenţie, societate civilă, alte modalităţi decât cele de accentuare a funcţiei de autoritate a statului. Nu e nevoie să le dai şi alte atribuţii suplimentare", a afirmat Alina Gorghiu, luni, pentru Mediafax.

Liderul senatorilor UDMR a afirmat că va exista o discuție la grup, însă, de principiu Uniunea nu susține propunerea de lege.

„O să avem o discuţie în grupul parlamentar dar în principiu noi nu susţinem", a explicat Attila Cseke, pentru sursa citată.

Deputatul USR Bogdan Rodeanu a precizat că proiectul de lege are aspecte pozitive și negative.

„Proiectul în sine are două părţi, una mai bună şi una foarte nocivă. Partea bună este că vom crea nişte competenţe pentru jandarmi în zona de control silvic. Partea mai odioasă este că cineva a încercat să creeze competenţe de natură judiciară jandarmeriei 1.11 1.16 Un jandarm nu poate ancheta un civil. Proiectul este clar neconstituţional din acest punct de vedere", a declarat Bogdan Rodeanu, luni, pentru Mediafax.

Potrivit acestui proiect de lege, jandarmii vor putea opri maşini în trafic, vor putea face percheziţii fără mandat şi vor putea să cheme cetăţeni la audieri. De asemenea, aceştia vor avea şi dreptul de a restrânge temporar libertatea de mişcare a cetăţenilor, mai exact îi vor putea reţine 12 ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel