Paradoxul lui septembrie: Numai alimentele s-au scumpit. Vasilescu, BNR: Pâinea s-a scumpit cu 26%. A atins influența specifică unui an într-o lună
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 12 oct 2022, 12:23
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a venit cu informaţii importante cu privire la inflaţie. 

Inflaţia actuală se alimentează din propriul trecut, iar în perioada următoare ar trebui să ne aşteptăm la dezinflaţie, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României.

"În linii mari, inflaţia actuală se alimentează din propriul trecut. Pentru că la produsele cele mai inflaţioniste, începând cu combustibilul, cu ţigările, energia electrică, gazele şi energia termică, practic, datele mari care încarcă creşterea preţurilor, vin din urmă. Combustibilul, de pildă, în luna septembrie s-a ieftinit cu 0,40, gazele au rămas la 0, energia electrică, termică la 0... comparând cu luna anterioară", a spus Adrian Vasilescu.

El a menţionat că inflaţia în general este un fenomen care ne vine din trecut.

"Numai alimentele s-au scumpit în septembrie şi e o noutate asta. Dacă luăm toate cele 21 de luni de inflaţie, o să vedem că practic alimentele au fost întotdeauna sub mărfurile nealimentare, pentru că mărfurile nealimentare au în componenţă şi energia electrică, şi gazele, şi energia termică, au în componenţă combustibili şi astea au dat inflaţia în lunile din urmă. Iar dacă astăzi gazele vin cu 0 şi energia termică cu 0, iar combustibil cu minus, asta înseamnă că inflaţia se alimentează practic din propriul trecut, ceea ce înseamnă că forţa ei de creştere de aici încolo va fi mai mică", a declarat Adrian Vasilescu, citat de Agerpres.

Creşterea preţului pâinii, semnal de alarmă. "Nu a mai fost niciodată atât de mare"El a menţionat că alimentele s-au scumpit şi este important de reţinut că pâinea s-a scumpit foarte mult.

"Practic, avem la pâine o creştere mare. 26% creştere la pâine. N-a mai fost niciodată atât de mare şi vine şi cu o influenţă a lunii septembrie, o influenţă de peste 2%. 2% este media optimă pe un an şi iată că pâinea o atinge într-o singură lună", a afirmat Adrian Vasilescu.

Întrebat la ce ar trebui să ne aşteptăm în perioada următoare, el a declarat că cifrele arată că urmează o perioadă de dezinflaţie.

"Eu cred, după cum arată cifrele de astăzi, că trebuie să ne aşteptăm la dezinflaţie. O creştere a preţurilor va continua, dar cu paşi din ce în ce mai mici. Asta este dezinflaţia. Cifre de date astăzi de Statistică arată că inflaţia, în punctele ei esenţiale, începe să piardă din forţă", a mai spus Adrian Vasilescu.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, de la 15,32% în august, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare crescut cu 19,12%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 16,61%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8%, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

La cât a ajuns rata inflației. Anunțul zilei: Este ceva ce n-am mai văzut în ultimii 10 - 15 ani

Este anunțul momentului. INS a anunțat rata inflației la 15,9%. ”Este ceva ce n-am mai văzut în ultimii 10 - 15 ani” a spus economistul Adrian Bența. 

”Este o creștere spectaculoasă și o inflație de 15% este ceva ce n-am mai văzut în ultimii 10 - 15 ani, ceea ce ne arată că puterea de cumpărare, pentru toți cetățenii, și pentru cei săraci, și pentru cei bogați, este puternic afectată. Și aș mai spune că este rata medie a inflației, pentru că dacă ne ducem către produsele din coșul cetățeanului, rata inflației este mult mai mare. Lucrurile de primă necesitate sunt mult mai scumpe decât anul trecut” a precizat Adrian Bența, la Antena 3. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?