Ce se întâmplă cu creierul tău dacă mănânci brânză în fiecare zi. Sortimentele pe care ar trebui să le eviți
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Ultimele cercetări științifice sugerează că anumite tipuri de brânză, cum ar fi feta și cheddar, pot avea beneficii pentru sănătatea creierului și pot reduce riscul de deteriorare cognitivă.    

Brânza este unul dintre cele mai populare lactate, ceea ce a dus, de-a lungul timpului, la diverse cercetări. Multe dintre acestea s-au concentrat, în mod special, asupra efectului consumului anumitor varietăți. Neurologul și neurochirurgul dr. Mill Etienne a prezentat rezultatele unui studiu care confirmă un impact pozitiv asupra memoriei și funcției cognitive. 

Ce soiuri de brânză au beneficii pentru creier

Dr. Etienne a adus în atenția internațională un studiu recent din Japonia care a legat consumul de brânzeturi precum feta și cheddar de o memorie mai bună și o funcție cognitivă mai bună. Cercetarea, care a avut ca subiecți 1.200 de persoane adulte de peste 65 de ani, a arătat rezultate pozitive privind aceste două tipuri de brânză pentru îmbunătățirea performanței creierului.

Totuși, cheia pentru a obține toate beneficiile constă în calitatea brânzei și, desigur, evitarea variantelor mai procesate. Dr. Etienne recomandă să nu optați pentru brânzeturi ambalate individual sau tartinabile, deoarece acestea sunt, în general, brânzeturi procesate care pot conține aditivi precum diacetilul, o enzimă folosită pentru a da gust, care ar putea contribui la deteriorarea memoriei și creșterea riscului de boli cerebrovasculare.

2. Sursa foto... (cheese-branza-cu-rosii_40061600.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepic.diller

Efectele consumului de brânză asupra creierului

Impactul brânzei asupra creierului este în principal datorat unor aminoacizi esențiali: triptofanul și tirozina. Primul este un precursor al serotoninei, neurotransmițătorul responsabil cu reglarea stării de spirit. În timp ce al doilea stimulează producția de dopamină și senzația de plăcere. În ceea ce privește nutrienții, brânzeturile sunt bogate în vitamina B12, calciu și fosfor, minerale esențiale pentru funcționarea creierului.

Pentru a afla dacă consumul de brânză afectează sănătatea noastră cerebrală, Dr. Etienne recomandă să fim atenți la semnalele corpului. Dacă, după consumul anumitor tipuri de brânză, în special cele cu un conținut ridicat de lactoză, apar probleme digestive, este posibil să aibă un impact negativ asupra creierului tău. De aceea, neurologul optează întotdeauna pentru opțiuni cu un conținut scăzut de lactoză și puțin procesate, cum ar fi brânza elvețiană, parmezanul sau cheddarul. În plus, recomandă brânza feta, deoarece este fabricată din lapte de oaie sau capră, care oferă mai multe beneficii decât laptele de vacă, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel