Data publicării:

Ce se întâmplă cu anul şcolar. Consiliul Elevilor, INTERVENŢIE după anunţul lui Iohannis

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Consiliul Naţional al Elevilor vine cu un set de propuneri după anunţul făcut de către Klaus Iohannis şi de către ministrul Educaţiei cu privire la anul şcolar în curs. 

"În urmă cu câteva ore, Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat public faptul că elevii din România, cu excepția celor din clasele a VIII-a și a XII-a, nu se vor întoarce pe băncile școlii în acest an școlar.

Mediile la fiecare materie vor fi încheiate cu notele consemnate până în prezent în catalog, iar examenele naționale se vor susține conform calendarului în vigoare. Doar elevii de clasele a VIII-a și a XII-a pot relua cursurile în format fizic, începând cu data de 2 iunie. Anul școlar se încheie la data de 12 iunie, iar până atunci, elevii vor continua educația în regim online.

Ce se întâmplă, însă, cu elevii care nu au acces la Internet? Consiliul Național al Elevilor, structura de reprezentare a tuturor elevilor din România, își exprimă îngrijorarea cu privire la starea actuală din sistemul de învățământ preuniversitar, având în vedere faptul că elevii care nu au acces la educația online sunt prejudiciați și vor fi impactați într-un mod negativ de deciziile asumate la nivelul administrației centrale. Solicităm, pe această cale, clarificări din partea Ministerului Educației și Cercetării privind situația elevilor dezavantajați din punct de vedere socio-economic, atât a celor aflați în clasele terminale, care vor susține examenele naționale nefiind complet pregătiți, cât și a celor care nu se află în clasele terminale, al căror drept la educație este încălcat până în punctul în care se vor întoarce din nou pe băncile școlii", se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.

Propunerile Consiliului Național al Elevilor pentru a nu prejudicia elevii ca urmare a deciziilor actuale sunt:

 Dotarea unităților de învățământ preuniversitar cu materiale igienico-sanitare și instruirea tuturor membrilor comunităților școlare privind măsurile de distanțare socială în contextul educațional, astfel încât elevii care se vor întoarce în școli nu vor fi expuși pericolului;

 Achiziționarea de urgență a echipamentelor digitale pentru elevii din mediile socialdezavantajate, astfel încât fiecare elev să aibă acces la educație online;

 Amânarea examenelor naționale, astfel încât acestea se vor organiza în luna iulie, așa cum a anunțat Ministerul Educației și Cercetării în urmă cu doar cu câteva săptămâni. Perioada 2-12 iunie este o perioadă foarte scurtă de timp, care nu permite pregătirea temeinică a elevilor și consilierea acestora pentru ca ei să fie pregătiți să susțină examenele naționale;

 Organizarea celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat la începutul lunii septembrie și organizarea sesiunilor de admitere în învățământul superior, astfel încât niciun elev să nu fie dezavantajat de nerespectarea principiului egalității de șanse;

 Publicarea unei metodologii clare cu privire la încheierea situației școlare a elevilor;

 Formarea prealabilă a profesorilor astfel încât aceștia să poată livra conținuturi prin metode digitale; 

 Realizarea unui plan concret, cu termene clare, privind măsurile remediale care se impun odată cu începerea anului școlar 2020-2021.

Antonia-Laura Pup: "Anunțul președintelui este binevenit "

„Și cu elevii din mediile dezavantajate, care nu sunt în ani terminali și nu au acces la dispozitive pentru a beneficia de orele online cum rămâne? Știam că acei elevi lipsesc de pe agenda Ministerului, dar acum aflăm că lipsesc și de pe agenda prezidențială, #RomâniaEducată. Este nevoie mai mult decât oricând de achiziționarea urgentă a echipamentelor prin care elevii și profesorii să poată continua orele online, având în vedere faptul că cei peste 300.000 de elevi dezavantajați nu se regăsesc nici pe agenda guvernamentală, nici pe cea prezidențială.

Anunțul Președintelui este binevenit după 6 săptămâni de incertitudine, însă la ce folos dacă sistemul educațional online rămâne inechitabil? Ministerul Educației și Cercetării trebuie să își asume un plan coerent cu termene clare, nu mai putem funcționa în baza promisiunilor, a scenariilor și a declarațiilor contradictorii.”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel