Ce scrie Reuters despre protestele fermierilor și transportatorilor români
Iată ce notează Reuters despre protestul fermierilor și transportatorilor din România.
Fermierii și transportatorii români intensifică protestele și blochează accesul la granița cu Ucraina titrează Reuters.
”Sute de fermieri și șoferi de camioane români susțin un protest, de o săptămână, împotriva costurilor mari ale afacerilor, blocând accesul la un punct de trecere a frontierei cu Ucraina și protestând la periferia capitalei București.
Fermierii și transportatorii au început să protesteze în urmă cu opt zile prin blocarea autostrăzilor și încetinirea traficului cu convoaiele de tractoare și camioane îmbrăcate cu steaguri românești.
Protestele sunt împotriva costului ridicat al motorinei, a tarifelor de asigurare, a măsurilor UE de protejare a mediului și a presiunilor asupra pieței interne de la bunurile agricole ucrainene importate.
„Vom continua să protestăm până când vom vedea prima lege aprobată care impune soluții pentru cât mai multe dintre problemele pe care le-am semnalat”, au spus unii dintre protestatari într-o declarație, transmisă presei de un lider local al protestului.
Protestele nu sunt coordonate la nivel central, împiedicând negocierile cu guvernul de coaliție, care se confruntă în acest an cu alegeri locale, parlamentare, prezidențiale și europene.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și 10 asociații de fermieri au declarat luni că au ajuns la un acord cu privire la o serie de cereri, stabilind termene clare pentru îndeplinirea acestora, dar protestele au continuat. Transportatorii erau încă în negocieri cu ministerele de transport și finanțe.
Protestatarii doresc un moratoriu asupra rambursărilor împrumuturilor, plăți mai rapide a subvențiilor și linii separate la punctele de trecere a frontierei și în portul Constanța la Marea Neagră pentru camioanele UE și camioanele din afara blocului, inclusiv Ucraina.
Miercuri, transportatorii români au protestat la periferia Bucureștiului și au blocat benzile către punctul de trecere Siret de la granița cu Ucraina din nord-estul României, provocând așteptări de peste două ore, potrivit datelor poliției de frontieră.
Convoaiele au fost, de asemenea, staționate pe o autostradă care duce la portul Constanța, cea mai mare rută alternativă de export de cereale a Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie 2022.
Operațiunile portuare au continuat în ritm maxim, cerealele sosind în port în principal pe calea ferată și cu barje peste Dunăre, deși se folosea și transportul rutier, a declarat autoritatea portuară pentru Reuters” notează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News