Ce săpunuri te ţin departe de ţânţari
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 08 iun 2023, 13:28
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ştiai că anumite săpunuri şi parfumuri pot atrage mai mulţi țânțari, în timp ce altele au efectul invers?

O echipă de cercetători din New York a descoperit că insectele, îndeosebi ţânţarii, "trag" mai mult la cei care folosesc parfumuri florale. Se crede că neuronii țânțarilor au receptori care detectează diferite particule de miros, aşadar pierderea unuia sau a mai multor receptori nu-i împiedică pe mici prădători să simtă mirosurile umane.

Teste pe ţânţari care transmit boala Zika

Oamenii de ştiinţă au explicat în publicaţia iScience că descoperirile lor ar putea fi folosite pentru a ajuta la crearea unor soluţii repelente pentru insectele purtătoare de boli, cum sunt şi ţânţarii. Academicienii de la Universitatea Virginia Tech au analizat mirosurile chimice emise de patru participanți înainte și după ce s-au spălat cu mai multe tipuri de săpun.

Unii voluntari s-au spălat la subraț cu un tip de săpun iar alţii au folosit săpunul de testare timp de zece secunde. Ambele brațe au fost apoi acoperite cu un manșon de nailon. După o oră, cercetătorii au pus mânecile de nailon între-un recipient cu plasă plină cu țânțari adulţi, femele din specia Aedes aegypti, cunoscută pentru faptul că răspândește boli ca Zika. Rezultatele au arătat că săpunurile cu parfumuri florale au sporit atractivitatea la ţânţari. În schimb, cei care au folosit săpunuri cu nucă de cocos şi migdale au fost ocoliţi de insecte.

Există teorii care susţin că uleiurile de nucă de cocos sunt un factor natural care respinge țânțari. Benzaldehida, un compus care se găsește în mod obișnuit în plantele cu un miros asemănător migdalelor, a fost, de asemenea, ocolit de ţânţari.

Autorul studiului, omul de ştiinţă Clement Vinauger, a declarat pentru Dailymail: „Este remarcabil că aceeași persoană care este extrem de atractivă pentru țânțari atunci când foloseşte un anumit tip de săpun poate să devină mai atractivă pentru țânțari sau respingătoare pentru țânțari dacă alege alt săpun. A ști ce ademenește dăunătorii deschide ușa spre dezvoltarea unor repelente, capcane și alte metode mai bune pentru a-i ține la distanță‟.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?