Ce şanse are România să suplinească din exporturile de ulei ale Ucrainei. Vestul a introdus rația la ulei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ-Floarea soarelui
Foto Ilustrativ-Floarea soarelui
Deși România este cel mai mare producător de semințe de floarea soarelui din UE, inainte de conflictul ruso-ucrainean importam zeci de mii de tone de ulei din Bulgaria, Ungaria și Moldova.  

De ani buni, România este cel mai mare producător de semințe de floarea soarelui din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, țara noastră nu reușește să exploateze la maxim acest avantaj enorm. Ne aflăm în situația ingrată de a importa zeci de mii de tone de ulei de floarea soarelui din țările vecine.

In 2021 România a avut o producție totală de aproximativ 3,2 milioane de tone de semințe de floarea soarelui. În 2020, producția a fost de 2,2 milioane de tone, iar în 2019 de 3,5 milioane de tone. 

La suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui şi la producţie, România se situează pe primul loc în UE, înaintea Franţei, scrie ZF, citat de Mediafax.


Dacă toată cantitatea de seminţe ar fi procesată local, România ar juca un rol important şi pe piaţa europeană a uleiului vegetal

În Spania, unele dintre cele mai mari reţele de magazine de comerţ modern au început să raţioneze vânzările de ulei de floarea-soarelui din cauza conflictului din Ucraina, scrie presa spaniolă. Ce şanse are România, cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, să în­lo­cuiască Rusia şi Ucraina pe pieţele externe?

„Este posibil ca suprafeţele însă­mânţate cu floarea-soarelui în acest an să crească, pentru că în multe zone din ţară este secetă, iar grâul şi rapiţa nu arată bine şi unii fermieri întorc cultura de grâu, plantând floarea-soarelui. Astfel, datorită producţiei mai mari, probabil că şi fabricile de ulei vor intensifica procesarea seminţelor de floarea-soarelui în acest an“, spune Alina Creţu, director executiv, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR), formată din mai mulţi producători de cereale.

La supra­faţa culti­vată şi pro­ducţie, România se situează pe primul loc în UE, înaintea Franţei.

România produce în fiecare an o cantitate de floarea soarelui suficientă pentru a acoperi de zece ori nevoia de consum intern, a declarat, sămbătă, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Sorin Moise, care a precizat că există stocuri suficiente cu acest produs şi materie primă pentru producerea de ulei.

Ministerul Agriculturii doreşte să transmită tuturor cetăţenilor români că există stocuri suficiente de ulei şi de materie primă pentru producerea de ulei. România produce în fiecare an o cantitate de floarea soarelui suficientă pentru a acoperi de zece ori nevoia de consum de ulei a României:

"Anul trecut, spre exemplu, am avut o producţie record de trei milioane de tone producţie în condiţiile în care românii consumă anual ulei produs dintr-o cantitate de 200.000 tone de seminţe de floarea soarelui. Pentru a garanta o funcţionare optimă a fluxului aprovizionare dintre producătorii de ulei şi lanţurile de magazine, mâine dimineaţă la nivelul Ministerului Agriculturii va avea loc o întâlnire organizată de ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu cu reprezentanţii acestora", a spus secretarul de stat, într-o conferinţă de presă, la finalul şedinţei de Guvern.

Top trei cei mai mari producători de ulei de floarea soarelui din România

Bunge Romania Buzău (asociat unic KONINKLIJKE BUNGE B.V. Olanda, cifră de afaceri aproape 400 milioane euro în 2020, pierderi de 14,5 milioane euro și aproape 550 angajați);

Expur SA Slobozia – deținătorul mărcii Untdelemn de la Bunica (asociat unic Saipol S.A.S. Franța, 237,4 milioane euro cifră de afaceri în 2020, profit peste 3,3 milioane euro și un număr mediu de 443 angajați);

Prutul SA Galați (asociat unic holdingul Eurolila Project SRL București, cifră de afaceri 133,1 milioane euro în 2020, profit net de peste 3,2 milioane euro și un număr mediu de 418 angajați), potrivit sursei Ziarul de Cluj .

"România produce în fiecare an o cantitate de floarea soarelui suficientă pentru a acoperi de 10 ori nevoia de consum de ulei", secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Sorin Moise


Ministerul Agriculturii transmite că există stocuri suficiente de ulei și de materie primă pentru producerea de ulei.

România produce în fiecare an o cantitate de floarea soarelui suficientă pentru a acoperi de 10 ori nevoia de consum de ulei, a spus, sâmbătă, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Sorin Moise.

De exemplu, anul trecut a fost o producție record de 3 milioane de tone. „Asigurăm cetățenii că producția agricolă a României are capacitatea de a oferi toate resursele alimentare de care avem nevoie”, a declarat sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel