Data publicării:

Ce șanse are Klaus Iohannis în fața lui Mark Rutte. Fenechiu a explicat care va avea o problemă în a obține unanimitatea pentru oricare din funcții

Autor: Elena Aurel | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Daniel Fenechiu a intervenit telefonic la Antena3 CNN unde a vorbit despre șansele președintelui Klaus Iohannis de a obține o funcție importantă la nivel european. 

Daniel Fenechiu a fost întrebat ce funcție ar putea obține președintele Klaus Iohannis la nivel european și unde ar avea cele mai mari șanse să-l învingă pe olandezul Mark Rutte. 

„Eu cred că având în vedere faptul că peste tot se cere un principiu al consensului pentru desemnarea cuiva într-o funcție din cele enumerate de dumneavoastră, în raport de cele mai recente declarații care au fost făcute, inclusiv de țări din estul și sud-estul Europei, și aici mă refer la Ungaria, mă refer la Turcia, cred că domul Rutte va avea o problemă să obțină unanimitatea pentru oricare din aceste funcții în ipoteza în care nu se realizează un acord politic.

Din acest punct de vedere, aceste summit-uri sunt foarte importante datorită faptului că în discuțiile leadershipului Uniunii Europene și fruntașilor statelor se realizează aceste acorduri politice.

Mi-e greu să vă spun care va fi soluția care va fi aleasă, însă ceea ce pot să vă spun este că președintele Iohannis are o foarte bună imagine în plan european și eu am convingerea  că președintele Klaus Iohannis va avea atât susținerea PPE, cât și a partenerilor PPE pe soluțiile care vor fi identificate.", a spus Daniel Fenechiu. 

 

Întrebat dacă România va reuși să convingă Turcia pentru funcția de secretar general al NATO, Daniel Fenechiu este de părere că Turcia va și mai apropiată de România. 

„Cred că Turcia va fi mai apropiată de România decât de Mark Rutte. Politica europeană este o politică în care cei care nu reușesc să facă majorități și să obțină consensul, de regulă, sunt obligați să facă pasul în spate sau să intre într-un pachet.

Părerea mea este că Mark Rutte, în raport de declarațiile care au fost făcut împotriva domniei sale, nu poate accede la o înaltă funcție europeană decât în ipoteza unei înțelegeri la pachet care să fie făcută și agreată de toate statele europene, respectiv de membrii NATO. Din acest punct de vedere, și Rutte care e vechi în politică europeană, și cei care îl susțin, cunosc foarte bine regulile jocului.

Klaus Iohannis vine după 10 ani de mandat că președinte al României.”, a spus Daniel Fenechiu. 

 

În cadrul intervenției la Antena3 CNN, Daniel Fenechiu a fost întrebat de ce există discrepanța între popularitatea lui Klaus Iohannis în țară, care este foarte mică, și cea de la nivel european care este foarte mare. 

„Lucrurile sunt ușor diferite. Sondajele sunt o poză de moment. În general, ele sunt făcute în momentul în care există un anumit tip de convulsie, de nemulțumire socială. Asta s-a întâmplat și în primăvara acestui an. Pe de altă parte, Klaus Iohannis a dat dovadă, în cei 10 ani de mandat, de consecvență. A fost un partener loial. România, atât ca membru NATO, cât și ca membru al UE, a respectat înțelegerile europene, și-a respectat traseele pe care le-a asumat și, din punctul ăsta de vedere, în plan european, cel mai important lucru este consecvența, predictibilitatea, onoarea. Acestea sunt lucrurile care stau la baza consolidării Europei.”, a spus Daniel Fenechiu la Antena3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel